Prošle sedmice je utuzlanskim osnovnim školama Novi Grad i Jala održana prezentacija ekološkog priručnika za nastavnike osnovnih škola “Održivost u svakodnevnom životu“, koji im može olakšati planiranje časova vezanih za zaštitu okoliša i održivi razvoj, a sadrži lekcije za rad s djecom uzrasta 10-14 godina.

 Oko stotinu učenika i nastavnikase upoznalo sa temama lekcija koje su vezane za upravljanje otpadom, za načine kojima se može doprinijeti očuvanju okoliša u domaćinstvima korištenjem ekoloških deterdženata, lokalnih proizvoda, promocijom fer trgovine i svjesne kupovine, ekološke poljoprivrede, kompostiranja, ekološke i kulturne baštine i kvaliteta života nekad i sad.

Nakon prezentacije, svim nastavnicima i učenicima koji su tokom pripremanja priručnika učestvovali na praktičnim radionicama testiranjalekcija, uručeni su certifikati, a za školesu pripremljene zahvalnice.

Na ovaj način je završen projekat: “Podizanje svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša u Srbiji i Bosni i Hercegovini“ koji finansijski je podržaoInternationalni Visegrad Fond iz Slovačke,a pored Centra za ekologiju i energiju kao predstavnika Bosne i Hercegovine, implementirale su ga i nevladine organizacije iz Mađarske, Slovačke i Srbije, kao i Univerzitet Varšava iz Poljske.

 Svi zainteresirani Priručnik u pdf formatu mogu preuzeti na web stranici Centra za ekologiju i energiju, www.ekologija.ba, ili kontaktirati koordinatoricu projekta za područje BiH, Mr.sc.Vanju Rizvić, na mailvanja.rizvic@ekologija.ba.

 

 

Tuzla, 27.2.2017.

Napisala:

Mr.sc. Vanja Rizvić, dipl.ing.tehn.

Centar za ekologiju i energiju

 

Vaš komentar na članak: