Pozivnica Etno avlije Mačkovac za subotu uveče

Svake subote restoran Etno avlije Mačkovac nudi svojim gostima bogat izbor jela, naravno uz muziku uživo.Ova na daleko čuvena Etno avlija  privlači sve veći broj posjetilaca, jer je najbolji muzej na otvorenom u sjeveristočnoj Bosni i šire. Ovdje je postavka bezbroj predmeta etno porijekla našeg naslijeđa, koje dobro govori o bogatstvu kulturno istorijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Osnivač Etno avlije, muzeja na otvorenom, Refik Halilović ističe da je restoran svakodnevno popunjen i da u večernjim satim svake subote nastupaju muzički sastavi, koji zabavljaju goste.

“Kompleks Etno avlije je primjer graditeljstva gdje posjetioci mogu vidjeti stare kuće, čardaklije, vodenice, pomoćne zgrade i preko 10 zanatskih radnji kompletno opremljenih, u kojima se vodi proces tradicionalne proizvodnje, a uglavnom su to zaboravljena zanimanja. U jednoj od bosanskih kuća se nalazi zavičajni autentičan muzej, gdje se vidi kako se nekada živjelo u jednoj tradicionalnoj porodici. Tu su i predmeti etnološkog naslijeđa, istorijskog, pisanog, umjetničkog i takođe orijentalnog naslijeđa. Sve to zanima posjetioce, kao i nekoliko hiljada etnoloških predmeta iz svakodnevnog rada i života naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine”, keže nam Refik Halilović.

Etno avlija je mjesto snimanja filmova i serija, kao što je to bila Hiljadarka. Ovdje rado navraćaju glumci regije, sportisti i mnoge javne ličnosti. Zbog svog bogatog kulturno historijskog naslijeđa Etno avliji Mačkovac je dobitnik najviših priznanja i nagrada./Š.G./