PPU Mery Isabel: Djeca na predstavi Vesele školske patrole

Navršilo se osam godina od pozorišne premijere edukativnog igrokaza za djecu iz kulture saobraćaja, Vesela saobraćajna patrola. Sreću da vide ovu predstavu i poslije toliko godina imali su mališani PPU Mery Isabel Živinice.

Režiser Vesele školske patrole je Murat Hasanagić, a ovaj edukativni igrokaz napisao je dramski pisac i umjetnik Zlatko Jugović. Koliki je značaj ove predstave govori i podatak je Ministarstvo obrazovanja TK pokorovitelj predsatva za djecu, pa je tako došao red i na mališane iz Živinica, koji su bili oduševljeni tokom gledanja ove lijepe i uspjele predstave.

“Danas je predškolska grupa odgledala najavljenu predstavu u našem BKC na temu koju je predškolska grupa već obrađivala -Saobraćaj i saobraćajni znakovii, ponašanje pješaka učesnika u saobraćaju. Predstava je obrazovnog karaktera i finansirana je od strane Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta Tk za sve predškolske ustanove. Nakon što smo tu tematiku obrađivali u okviru redovnog Programa, predsatva je dobro došla našim mališanima da na popularan način još bolje upoznaju ovu važnu tematiku”, rekla nam je Sanela Medley.

Prema riječima autora teksta Zlatko Jugović se opredjelio za ovaj tekst, jer su naše ulice zakrčene četverotočkašima i da su pješaci, posebno djeca, ugrožena ne samo izduvnim gasovima, već i fizičkom bezbjednošću:

«Uz sličice iz svakodnevnice, mladi glumci prenose sa scene svojim vršnjacima abecedu pravila i propisa iz oblasti saobraćajne kulture.Uz glumu, pjesmu i vlastito učešće, u intervalu od jednog školskog časa, mladi se provode kroz «šareni vrt» saobraćajnih pravila, koja su trenutno neophodna za njihov uzrast»./Š.Gadžo/