Danas su djeca Privatne predškolske ustanove Mery Isabel posjetila Gradsku biblioteku u Živinicama. Povod za posjetu bio je Međunarodni dan dječije knjige, koji se obilježava u čast poznatog bajkopisca Hansa Kristijana Andersena.

Direktorica PPU Mery Isabel Enida Selić nas podsjeća da ljubav prema knjizi treba njegovati od najmlađih dana:

“Djelo Hansa Kristijana Andersena u svjetskoj baštini bajki zauzima centralno mjesto. Teško je zamisliti da postoji neko vaspitavan na tradiciji klasičnih bajki ko ne poznaje neku od Andersenovih bajki ili ne zna da je prepriča.Vrlo je važno da djetetu približite knjigu od ranog djetinjstva. Najbolji način za to je čitanje knjiga. Čitanje djeci u ranom uzrastu podstiče bliskost, razvija pamćenje i govor, rađa trajnu ljubav prema knjizi, pa smo i mi došli danas na mjesto gdje ima najviše knjiga u gradu i,svakako, bajki”.

Djeca su rado razgovarala sa bibliotekarkom Jasminom Šabanović, koja im je pričala lijepe bajke. Jedan od polaznika PPU Mery Isabel izjavio je kako voli knjige i kada je saznao da će danas ići u Gradsku biblioteku nije mogao spavati od tog uzbudljivog trenutla da lista knjige sa slikama, za sada!

Najpoznatije Andersenove bajke i one druge koje na najbolji način reprezentuju njegovo grandiozno djelo su Mala sirena, Djevojčica sa šibicama, Princeza na zrnu graška, Carevo novo odijelo, Leteći kovčeg, Cvijeće male Ide, Olovni vojnik i dr.

Djeca su danas pripremila poseban poklon biblioteraki Jasmini-proljetno stablo ukrašeno otiscima dječjih prstića, što možemo vidjeti na slici u nastavku.

 

Vaš komentar na članak: