lim

Sutra je 1.maj, Međunarodni praznik rada, koji u Živinicama u jutarnjim satima, po tradiciji, najavljuje Duvački orkestar Konjuha. Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1.maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom. Prvi maj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

I ovoga puta 1.maj se dočekuje sa gorčinom nezaposlenosti, nezadovlljstva pijačnih radnika zbog zatvaranja Gradske pijace, te štrajka u Komunalnom i  velikog broja upisanih u Biro za zapošljavanje!

Ipak, ovogodišnja proslava 1.maja biće kako tradicija nalaže, a to znači puna izletišta i druge destinacije po dogovoru. Kod nas u parku iza bivšeg hotela Konjuh organizovaće se jutarnje druženje, uz kafu i sokove od 6,30 do 9 sati, a poslije po vlasttitom izboru. Na Toplici će biti izuzetno veselo, uz muziku, tezge i ostale zanimljivosti, a u Mačkovcu će sigurno biti teško naći mjesto u prirodi.

U nekim sredinama organizovaće prvomajske ulične šetnje u znak teškog stanja u kojem se nalazimo, kao što će biti u Tuzli. U RMU Đurđevik Sindikalna organizacija će upriličiti okupljanje kod glavne kapije i podsjećanje na veliki praznik rada, kao i teško stanje radnika kod nas. Na skup su pozvani i sindikati drugih firmi-najavio je predsjednik Samir Butković./Š.G./

Vaš komentar na članak: