U okviru konferencije “Može li biti Evrope bez multikulture?”, u petak, 03.07.2015. u 21.00 sat, u Narodnom pozorištu Tuzla, će biti održana predstava plesne grupe MOTUS iz Siene (Italija).

MOTUS je udruženje plesača smješteno u Gradsko kazalište Siena (Italija) u Gradskom kazalištu Castelnuovo Berardenga (Italija) i u Muzeju Sovicille (Italija).

Podržano je od strane Regije Toscana i Grada Siena, i prepoznato kao društvo za promociju socijalne jednakosti. MOTUS ima privremenu rezidenciju u Singapuru.

U režiji Simona Cieri, koreografa i plesača, koji je osnovao društvo 1991. godine, MOTUS turneju intenzivno razvija kroz nastupe u svim glavnim pozorištima u Italiji i inozemstvu, a po pozivu i na međunarodnim festivalima. Njihov rad je prepoznat u mnogim zemljama (SAD, Singapur, Indija, Španjolska, Portugal, Grčka, Nizozemska, Velika Britanija, Rumunjska, Bosna i Hercegovina) što dokazuje veliki broj međunarodnih priznanja (International Prize TEATARFEST u 2006. i 2008. godine ). Društvo je nagrađeno sa Nacionalnom nagradom za koreografiju 1994. (Spello, Italija) i službenim pohvalama predsjednika Republike Italije u toku 2009. i 2010. godine. a 2011. godine, u knjizi VENTI DI MOTUS govori se o 20 godina aktivnosti MOTUS društva, koju je napisao profesor Andrea Mancini./Press Grad Tuzla/

Vaš komentar na članak: