Projekat: „Čuvajmo knjige – naše najveće bogatstvo“

-Danas su učenici JU Osnovna škola „Gračanica“ i JU „Prva osnovna škola“ Živinice uspješno realizirali planirane aktivnosti posjetom JU Gradska biblioteka Živinice.

Naime, motivisani proteklim mjesecom – Mjesecom knjige, učenici su izrazili želju da ukažu čast knjizi i nakon njenog „zvaničnog dana“, te su, u saradnji sa nastavnicama jezika, zaključili da nastave slične aktivnosti.

Na inicijativu prof. Lejle Idrizović realiziran je projekat: „Čuvajmo knjige – naše najveće bogatstvo“, koji se odvijao u nekoliko faza.

Prvi dio aktivnosti realiziran je u navedenim školama u vidu kreativnih radionica, tačnije izradom straničnika. Straničnici su predmeti koje koristimo za obilježavanje mjesta u knjizi gdje smo stali s čitanjem ili možemo označiti stranice na kojima se nalazi neki zanimljiv podatak. Postoje razni nazivi za taj predmet: knjižni označivač, straničnik, a najčešće se koristi engleski naziv “bookmarker”.

Drugi dio aktivnosti realiziran je u Gradskoj biblioteci Živinice, gdje su se učenici upoznali, družili s knjigama, razmjenjivali iskustva, te svakako naučili nešto novo što će prenijeti svojim vršnjacima. Prilikom posjete poklonili su Gradskoj biblioteci izrađene straničnike, koje će uposlenici dijeliti svojim članovima, te na taj način spriječiti uništavanje knjiga.

Postavili smo niz ciljeva kojima bismo proizveli značajne rezultate, kako za školu, tako i za lokalnu zajednicu. U realizaciju projekta angažovani su učenici u sklopu rada različitih sekcija koji su svojim angažovanjem učili, razvijali pozitivne ljudske vrijednosti i probudili volju i želju za istraživanjem i stvaranjem. Svakako je akcenat na promociji čitanja knjige, kao i njenom čuvanju!

Zajedničkim aktivnostima ojačali su partenrski odnos kada je u pitanju prepoznavanje problema u lokalnoj zajednici i rješavanje istih. Učenici i nastavnici navedenih škola su razmijenili iskustva, ostvarili prijateljstva, te predložili nove aktivnosti u narednom periodu. Koordinatorica Projekta bila je Lejla Idrizović, prof. b/h/s jezika i književnosti.

Vaš komentar na članak: