Učenici Prve osnove škole u Živinicama tokom školske godine izvedu više humanitarnih akcija. Među njima je i 26 učenika III-d razreda učiteljice Milice Mavrović. Svoje zadatke redovno izvršavaju, a osim nastavnih predmete uspješni su i u raznim sekcijama slobodnih aktivnosti svoje škole.

“Učenici su veoma dobri, redovno obavljaju sve zadatke po našem nastavnom planu i programu, a o tome najbolje svjedoče ocjene na kraju prvog polugodišta. Od 26 učenika u razredu 18 su završili polugođe sa odličnim uspjehom, 5 ih je vrlo dobro, a 3 učenika su sa dobrim uspjehom, tako da je prolaznost sto procentna”, kaže nam učiteljica Milica Mavrović.

U razredu imaju i učenike u stanju socijalne potrebe, ali ova djeca su dobre duše i pomažu im na razne načine, o čemu učiteljica Milica kaže:

“Redovno prikupljamo novce za pomoć siromašnijim učenicima, kojima u marketima nabavimo potrebne namirnice, jer im roditelji žive na ivici egzistencije! Dva njihova drugara u razredu i majka prijatno se iznenade kada dobiju donacije namirnica i drugih kućnih potreba. Učenici i njihovi roditelji su se dogovorili da im svaki naredni mjesec /mart, april i maj/ prikupljaju pomoć, kako bi im olakšali život”.

Međutim, učenici Prve osnovne škole ne žele samo pomagati novcima svojih roditelja, već nastoje i sami zaraditi novce, te i tako pomoći drugovima u nevolji. Aktiv razredne nastaver od I-IV razreda pokrenuo je humanitarnu akciju povodom 8.marta, kada će organizovati prodajnu izložbu svojih radova. Prodajnu izložbu će organizovati 3. i 4.marta, a novac će donirati za liječenje oboljelog druga. Za izložbu će pripremiti razne kreativne ukrasne predmete.

Direkrtor Prve osnovne škole Mirsad Džuzdanović hvali učenike i kaže da se svake godie smjenjuju razne akcije:

“Sve ovo što naša djeca rade od velikog je vaspitnog značaja. Svoju humanost su pokazala prilikom poplava iz 2014.godine, kada su pomogli poplavljenim područjima, a redovne su im aktivnosti i na prikupljanju namirnica, koje Merhamet dijeli osobama u stanju socijalne potrebe”./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: