Već 14 godina zaredom obilježava se Svjetski dan jabuka. Cilj obilježavanja je uputiti na važnost jabuka, jer kako kaže stara poslovica “Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!” Taj se dan potiče na čuvanje starih sorta jabuka koje polagano nestaju.

Povodom Svjetskog dana jabuke u Prvoj osnovnoj školi organizovan je uspješan kulturno-zabavni program, gdje su djeca pjevala, recitovala i izvodila skečeve, a sve o jabuci. Odmah na ulazu u školu na ovaj praznik podsjetilo je stablo jabuke, koje je “došlo” iz inostranstva, o čemu nam je profesorica Brankica Kovačević Salibašić rekla:

“Upravo za današnje obilježavanje Dana jabuke ovo stablo sa”plodovima” dobili smo iz Njemačke, pa smo mu pronašli mjesto na ulazu u školu, gdje ima najviše prostora”.

Direkotrica Prve osnovne škole Edina Šehović je pohvalila učenike, nastavnike i roditeljke, jer su svi uzeli učešće u obilježavanju ovog neobičnog dana, a pridružili su im se i penzioneri, bivši radnici škole, kao i članice sekcije Crvenog krsta/križa Zlatna dob:

“Zadovoljni smo odzivom učeničkih roditelja, posebno majki, koje su pripremile razne deserte od jabuka, pa je na kraju bila prilika da svi koji su učestvovali u programu, kao izvođači ili kao publika- i degustriraju trud naših roditeljki.Podsjećam da tradicija održavanja Dana jabuka počela 21.oktobra 1990.godine u Londonu, s ciljem upoznavanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati, pa smo i mi tom danu posvetili potrebnu pažnju”.

Sve ono što su djeca danas pokazala na priredbi dokazuje u kolikoj su mjeri učenici upoznali jabuke i njihov značaj u našoj svakodnevici, prehrani, zdravlju, pojavnosti u književnosti, likovnoj i muzičkoj kulturi, jer je hor i zapjevao pjesme o jabuci. I na kraju šta reći osim sretan Vam Svjetski dan jabuka!/Š.G./

Vaš komentar na članak: