Povodom Svjetskog dana jabuke u Prvoj osnovnoj školi organizovan je uspješan kulturno-zabavni program, gdje su djeca pjevala, recitovala i izvodila skečeve, a sve o jabuci. Program je počeo instrumentalom narodne muzike “Ja zagrizoh šareniku jabuku”.

O jabuci je nastala i izložba dječijih likovnih radova, tako da su i mladi umjetnici iskazali svoje umijeće u raznim bojama.

Vrijedni učenički roditelji takođe su imali važnog udjela u manifestaciji Dan jabuje. Napravili su razne torte, pite i kolače od jabuke, a to sve doniraće se u humanitarne svrhe, o čemu je govorio i direktor škole Mirsad Džuzdanović.

“Zahvaljujem se svim prisutnim koji su došli da vide današnji program posvećen Danu jabuke, učeničkim roditeljima, posebno majkama, koje su pripremile razne deserte od jabuka.Podsjećam da tradicija održavanja Dana jabuke datira od 20.oktobra 1990.godine u Londonu, s ciljem upoznavanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke. Taj se dan potiče na čuvanje starih sorta jabuka koje polagano nestaju. Sve ono što su majke naših učenika danas pripremile od jabuka doniraćemo djeci sa posebnim potrebama u Centru Vrati mi osmijeh u Ljubačama i djeci bez roditeljskog staranja u Tuzli”.

Sve ono što su djeca danas pokazala na priredbi dokazuje u kolikoj su mjeri učenici upoznali jabuke i njihov značaj u našoj svakodnevici, prehrani, zdravlju, pojavnosti u književnosti, likovnoj i muzičkoj kulturi./Š.G./

Vaš komentar na članak: