Prva OŠ: Od sutra sve učenice postaju “princeze”

Oktobra -mjesec knjige prepun je raznih kulturnih događaja u našem gradu. Aktivnosti se odvijaju i u školama, pa je tako danas aktiv trećih razreda organizovao susret sa književnikom Ismetom Bekrićem.Učenici odjeljenja Milice Mavrović, Mirsade Tulumović Kalajac, Brankice Kovačević Salibašić, Mirele Ikanović i Tomislav Tomičić napunila su školski hodnik i susreti s pjesnikom Bekrićem mogli su početi.

Mnogge pjesme nastale iz pera ovog autora oživjele su među mališanima Prve osnovne škole, koje su uzvraćale aplauzima svojih još nejakih ručica. Pjesnik im se odužio pjesmama o očerupanoj kokoški iz komšiluka, raznim sadržajima rimovanim kroz stihove, što je stvaralo vedro raspoloženje među učenicima.Osim aplauzima učenici su obradovali poznatog pisca  svojim stvaralaštva i prvim stihovima.

Bosanskohercegovački književnik Ismet Bekrić smatra da je pisati knjige za djecu, onu koja bi što prije odrasla i “onu već u godinama”, koja bi se vraćala u djetinjstvo, poput otvaranja čudesnih vrata dobrote i ljepote.

Ismet Bekrić je rodom iz Banja Luke, većinu djela posvetio je djeci. Nakon srednje škole bavio se književnošću, novinarstvom, ali i prevođenjem. Završio je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je u izdavačkoj kući “Glas”Banja Luka, kao urednik. Napisao je mnogo zbirki pjesama, igrokaza i slikovnica, sve namijenjeno djeci.

Bekrić je dobitnik mnogih nagrada, među kojima i nagrade „Princ dječijeg carstva”- Međunarodnog festivala dječije poezije u Banja Luci.Pjesnik je recitovao svoju pjesmu o princezi, pa je na kraju sve djevojčice Prve osnovne škole proglasio princezama i već od sutra taj naziv stupa na snagu, prozborio je u šali današnji veliki gost malih učenika./Š.G./