Prva osnovna škola Živinice je medju najuspješnijim na podrujču TK, gdje egzistira 87 odgojno obrazovnih ustanova, a na posljednjem vrednovanju osvojili su visoko 3. mjesto. Menadžment škole čini napore da uslove za rad poboljšava, ali u ovoj velikoj školi potrebno je mnogo sredstava da bi sve bilo u zadovoljavajućoj funkciji.

U posljednje vrijeme mnogo je činjeno i na poboljšanju grijanja, postavljen je novi kotao, ali je to nedovoljno za tako veliki prostor, o čemu više saznajemo od direktora Prve osnovne škole Omera Ramića:

“Našu školu pohadja 905 učenika, rasporedjenih u 37 odjeljenja, a na raspolaganju imamo 23 učionice. Uz to imamo i 85 učenika u Odjeljenju muzičke škole, rasporedjenih u 9 odjeljenja. Sredstva od Vlade TK za nabavku kotla smo realizovali, sada je u funkciji, rekonstrukcija mokrih čvorova je obavljena finansiranjem sredstvima Vijeća roditelja.Na početku školske godine vršena je rekonstrukcija fiskulturne sale sredstvima iz donacije, tako da se postepeno poboljšavaju uslovi rada.Grijanje nam nije zadovoljavajuće, razlog sto nam treba još jedan kotao, jer je bilo planirana kupovina još jedne peći. Potrebna je takodje i rekonstrukcija instalacija centralnog grijanja, zamjena stolarije, zamjena krova na starom dijelu objekta i sve su to prioriteti koji utječu na gubljenje toplotne energije, tako da još uvijek imamo problema da postignemo zadovoljavajuću toplotu učionica, da bi se mogao odvijati normalan nastavni proces”.

Za ovu veliku školu, sa velikim brojem učenika potrebno je više sredstava da bi grijanje bilo na potrebnom nivou, pa se nadati da će do naredne zime i taj veliki problem biti riješen, na zadovoljstvo učenika, nastavnog osoblja i grada u cjelini./Š.G./

Vaš komentar na članak: