Prva OŠ: Prolaznost učenika 99,87 odsto

Završio se nastavni dio školske 2016/17.godine podjelom đačkih knjižica i svjedočanstava maturantima osnovnih škola. Danas su u nekim školama nastavnom osoblju podijelili rješenja o godišnjim odmorima, pa će tako od sutra svi na zasluženu ljetnu pauzu.

U Prvoj osnovnoj školi sumirali su postignute rezultate, a više o tome saznajemo od diretkora Omera Ramića:

“Našu školu pohađalo je oko 900 učenika i još 84 učenika u Osnovnoj muzičkoj školi.Imali smo 37 odjeljenja od prvog do devetog razreda.Ispratili smo iz škole 96 maturanata, učenika koji su završili kod nas svoje osnovno školovanje, a upisali smo u prve razrede 107 učenika, tako da ćemo, što se tiuče brojnosti, imati malo više učenika.

Zadovoljni smo postignutim rezultatima, jer je prolaznost 99,87 odsto, sa srednjom ocjenom 4,52. Imali smo 522 odlična učenika, 176 vrlo dobrih, 93 dobra i 6 dovoljnih, što ukupno iznosi 797 učenika, bez prvih razreda koji se ne ocjenjuju.Samo je jedan učenik upućen na popravni ispit”.

Osim veoma dobrih rezultata u učenju, učenici ove škole i nastavno osoblje postigli su značajne rezultate i u drugim školskim aktivnostima.

“Da, osvojili smo veliki broj diploma, pehara, medalja za zavidne rezultate na raznim takmičenjima, od opštinskih do međunarodnih, gdje su naši učenici osvajali prva ili druga mjesta. Očekujemo i ove godine visok plasman kada je riječ o vrednovanju rada škole. Podsjećam da smo prošle školske godine u veoma jakoj konkurenciji osvojili drugo mjestu u Tuzlanskom kantonu”, ističe Ramić.

Kada je riječ o školskom raspuistu on će važiti za učenike i nastavno osoblje, dok menadžment škole ima obaveze da obavi sve pripreme za početak nove školske godine:

“Krećemo u relizaciju projekta obnove toplifikacije škole. Od Vlade TK smo dobili 35 hiljada KM i radićemo rekonstrukciju centralnog grijanja. Tokom zimskog perioda poboljšaćemo grijanje školskog prostora ugradnjom još jednog kotla, tako da ćemo imati ukupno dva jačine po 400 KW.Pripremili smo i plan rekonstrukcije krova starog dijela zgrade i zamjenu stolarije, što će takođe doprinijeti poboljšanju grijanja tokom zime.Podnijeli smo aplikaciju za te projekte i nadamo se da ćemo dobiti potrebna sredstva. Zahvaljujući saradnji sa Vijećem roitelja škole rekonstruisali smo mokre čvorove, te mi preostaje da im se zahvalim na uspješnoj saradnji”, zaključuje direktor Omer Ramić.

U Prvoj osnovnoj školi Živinice svjedočanstva maturantima su podijeljena 7.juna, kako bi se na vrijeme upisali u srednje škole. Đačke knjižice su podijeljene 27.juna, a danas rješenja za godišnje odomore dobili su i zaposleni ove javne ustanove, tako da je uspješno okončana još jedna školaska godina./Š.G./