JU Prva osnovna škola Živinice u svom sastavu ima Odjeljenje osnovne muzičke škole, čiji su polaznici učestvovali na Internacionalnom festivalu muzike “Primavera” u Etno selu Stanišić kraj Bijeljine i to od 25. do 27.marta. Postignuti rezultati nadmašili su očekivanja profesora i škole u cjelini.

Takmičenje je bilo organizovano u 6 disciplina, a organizator je bio UG Muzički umjetnici Semberije u saradnji sa JU Srednjom muzičkom školom “Stefan Stojanović-Mokranjac” Bijeljina. Žiri je sastavljen od eminentnih pedagoga i profesora bivše Jugoslavije, uz učešće takmičara iz 45 škola regije i više od 300 učesnika na instrumentima.

živinički muzičari su učestvovali u takmičenju na harmonici, klaviru i violini i postigli su slijedeće rezultate: Prvu nagradu osvojili su Ajdin Jahić na harmonici, klasa prof.Harisa Muminovića, Alem Muminović harmionika, klasa H.Muminović i Mahir Omerčić klavir, klasa Šejla Srabović.

Druge nagrade osvojili su Bakir Hadžić, harmonika, klasa Sabina Muminović, Lajla Muharemović, klavir, klasa prof Kemal Bandović, Ismar Sakić, harmonika, klasa H.Muminović i Emina Smajić, violina, klasa Ankica Samardžić. Treću nagradu osvojili su Adna Sarajlić, violina, klasa A. Samardžić i Ajla Mujagić, violina, klasa A.Samardžić.

Rukovodilac Osnovne muzičke škole mr.Haris Muminović je zadovoljan postignuti uspjesima učenika muzičara i kaže:

“U ovako jakoj konkurenciji postigli smo znatno više od očekivanog, jer su svi učenici koji su putovali na ovo prestižno takmičenje osvojili jednu od vrijednih nagrada. Ovo nam je do sada najveći uspjeh, a na takmičenju smo ovaj puta poveli najviše djece koja su se takmičila. Naredne sedmice idemo u Livno, gdje će se održati takmičenje mladih muzičara FBiH i imaćemo 10 učenika. Po važnosti ove školske godine je najznačajnije takmičenje iz razloga što smo osnovali prije tri godine odsjeke gitare i klarineta i ovo je prvo takmičenje u tim disciplinama, tako da ćemo iz svih odsjeka imati takmičare”.

Zadovoljstvo postignutim uspjehom nije krio ni direktor škole Omer Ramić, koji je rekao:

“Meni je preostalo samo da čestitam učenicima i njihovim nastavnicima i profesorima, jer su nas svojim uspjehom sve iznenadili. Sve nam to govori da smo na pravom putu kada je u pitanju naša podrška Odjeljenju osnovne muziček škole i nadamo se još boljim rezultatima. Ističem da ove rezultate postižemo u saradnji sa rditeljima, koji su uvijek tu da priteknu u pomoć, kao što je to nedavno bilo kada smo zajedno učestvovali u rekonstrukciji i adaptaciji učioničkog prostora za naše mlade muzičare. Podrška roditelja nam je veoma važna, tako da su i oni prezadovoljni kada su vidjeli da njihov trud i zaaganje imaju efekta i na najprestižnijim takmičenjima”./Š.G./

Vaš komentar na članak: