Prvi Art Guerilla Camp počeo je u ponedjeljak 25. augusta u Društveno Kulturnom Centru Incel. Učesnici i učesnice kampa su umjetnici i umjetnice iz Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Tema kampa je Franc Ferdinandov Princip – Sinteza dva neprijatelja. Cilj kampa je da na jednom mjestu okupi umjetnike, umjetnice i naučne radnike i radnice koji će na jednom mjestu sa različitih aspekata analizirati Sarajevski atentat.

Učesnici kampa će se prvi put obratitipublici 27. avgustau 18 sati,na Trgu Krajine gdje će performansom približiti svoje viđenje početka Prvog Svjetskog Rata.

„Ovaj datum je nama umjetnicima koji smo u kampu jako bitan, jer mi svoje teze upravo zasnivamo na tome da je smrti Franca Ferdinanda predhodio pucanj kojeg je on sam ispalio i kojim je usmrtio divlju bijelu kozu. Po narodnom vjerovanju ko ulovi ovu rijetku životinju, umire za godinu dana. A to se upravo desilo njemu“, izjavio je Igor F. Petković, umjetnički direktor.

Na Trgu Krajine građani Banjaluke imaće priliku da pogledaju umjetnički performa ns s kojim će se umjetnici predstaviti.

“Vrlo mi je drago što učestvujem u kampu i festivalu i što svi učesnici imaju priliku da se izraze, što će imati mogućnost da ispoljavaju svoje radove i kroz digitalnu, ali i kroz analognu umjetnost, odnosno vrlo različite multimedije u umjetnosti“, izjavio je učesnik, umjetnik iz Austrije Michael Punz.

Gosti/gošće, umjetnici/umjetnice će takođe imati mogućnost da učestvuju i u radionici Istorije u raspravi, umjetnički rad učesnice Vahide Ramujkić iz Srbije. Biblioteka Istorije u raspravi osnovana je 2007. godine i broji oko 300 udžbenika. Kroz periodične radionice koje se koriste manuelnim tehnikama obrade i prikupljanja štampanog materijala, analiziraju se postojeće, često međusobno kontradiktornepriče i promišljaju drugačiji pristupi mišljenju i učenju istorije.Pozivamo vas da se priključite radionici koja će se baviti poređenjem austrijskih, njemačkih, hrvatskih, srpskih i bosansko-hercegovačkih udžbenika, koji su predstava o Sarajevskom atentatu kao i izrada priručnika za izučavanje ovog polemičnog istorijskog događaja. Radionica će se održavati dana 28. i 29. avgusta, i 1. i 2. septembra od 11 do 14 sati, u Društveno Kulturnom Centru Incel.

Radovi nastali tokom kampa će svoju premijeru imati na festivalu bl’art 2014., koji počinje 3. Septembra, u DKC Incelu./Lidija Drakulić/

Vaš komentar na članak: