Salko Dahić: Moja priča

Povremeno nam se javljaju posjetioci sa željom da objavimo njihove životne priče i razmišljanja o dobru i zlu! Ovoga puta na red je došao Salko Dahić, koji je imao šta kazati, o tome kako je rastao i sazrijevao kao osoba i, naravno, do kakvog je zaključka došao. Pročitajmo njegovu Priču!

Bio sam dječak kao i svi ostali, imao i nemao u životu što sam htio! Barem sam imao porodicu i time sam bio zadovoljan. Pravio sam greške! Te greške kao dječaku su mi se opraštale. Mama je nekad znala da bude ljuta pa da galami na mene i grdi me, ali opet sve oprosti.Majka jedino razumije svoje dijete.

Bio sam lopov kao mali! Volio sam da pobjegnem od kuće, a da niko ne zna gdje sam, da se tučem, da pravim neke probleme!? Ali, kako godine idu čovjek je sve zreliji i zreliji! Poslije dobijem sestru, stalno sam se svađao sa njom i tukli se kada je porasla!

Poslije nekog vremena, kad bolje se razmislim- zašto to treba, pa ona je dio moje duše, sve moje! Imao sam 7 godina kada sam prvu grešku napravio, all tu veliku grešku i zbog nje sam ispaštao. Mama me je u tome razumjevala i znala je da se ta greška neće ponoviti! Vjerovala je u mene i to joj nikad ne mogu zaboraviti.
A otac! On je isti takav, ali manje sam vremena sa njim bio, jer radi i uvijek mi nedostaje. Al opet kažem bože moj mora da radi da bi se živjelo.

Svi se trudimo da živimo sretno i da nikome ništa ne fali. Hvala Bogu završio sam školu, hoću nešto da postignem u životu, da budem neko, da ne pričaju o meni-” vidi klošara, narkomana nema ništa u životu”.
Odlučio sam da se posvetim sebi i svome životu, da pomognem sestri da završi sa školom. Nisam bogat, nisam siromašan, kolko god da imam i šta god da imam time sam zadovoljan. Bogastvo je prolazno i po dobroti te ljudi pamte, a ne po bogastvu.

Danas si živ, a sutra te već nema i ne znaš šta nosi dan, a šta noć!? Život je da se pošteno proživi, da se malo provede, da se radi- barem ja tako mislim. Ne volim da povrijedim nekoga, mada sam to par puta uradio, ali se kajem. Tako da uvijek želim biti odlučan u životu, jer kad si odlučan uvijek mozeš postici nešto važno!/Salko Dahić/