Šejla Glinac:Do uspjeha-sa vjerom u sebe!

Talentovani studenti, kada završe osnovne akademske studije, žele nastaviti svoje dalje obrazovanje na master studijama koje traju 2 godine. Dileme postoje oko samog izbora-gdje nastaviti svoj obrazovani put?Oni hrabriji, sa velikom vjerom u sebe, konkurišu na prestižne strane univerzitete.Time se rukovodila i profesorica muzike Šejla Glinac.Evo kako je sve počelo:

„Bila sam student treće godine Muzičke akademije u Sarajevu,odsjek za violinu, kada se u meni pojavila potreba i želja za promjenom. Silno sam željela upisati master van granica Bosne i Hercegovine. Zanimalo me kako se to na drugim akademijama uči o muzici, upoznati jednu novu kulturu, te naučiti još jedan strani jezik. Bila sam sigurna da je najbolje da stupim u kontakt sa jednom od akademija u Švedskoj, jer sam se već prethodno raspitala o sjajnom skandinavskom školstvu. Na prvu me privuklo to što se master program može pratiti na engleskom jeziku. Osoblje Muzičke Akademije u Malmö mi je nesebično uzvratilo na mail koji sam im uputila, te su mi tako dali sve upute vezano za program koji želim upisati. Kupila sam kartu i uputila u Malmö. Imala sam sreću jer u obližnjim Dubravama postoji direktan let za Malmö, tako da sam u Švedsku stigla za nepuna dva sata“.

To je bio prvi korak, a poslije sve je išlo kao „na ruku“ ovoj mladoj studentici, čiji su se snovi polagano počeli ostvarivati:

„Kada sam izašla iz aviona, te prošla granicu i osjetila miris skandinavskog vjetra, zaljubila sam se istog momenta. Jednostavnost i mirnoća švedskog podneblja me je navela da shvatim da je to mjesto gdje zaista želim ostati i studirati.Prvi susret sa sjajnom prof. Marikom mi je oduzelo dah. Inače, koncert majstor vrhunskog Malmö Simfonijskog orkestra. Čula je moju interpretaciju ( Mozartov Koncert za violinu u G duru) i bez mnogo razmišljanja rekla da me ona odmah uzima u svoju klasu. Zadovoljstvo koje sam osjetila u tom trenutku teško je riječima opisati. Ovo je bila potvrda da sam na dobrom putu te da moram ići samo naprijed.Odmah me je fasciniralo to što smo imali priliku upoznati mnogo kvalitetnih muzičara, orkestara i svi do jednog se na jedan ležeran, ali maksimalno profesionalan način, ophode u svakoj situaciji prema svakome. Svakako da program, partituru, te mjesto sjedenja u orkestru dobijate par mjeseci unaprijed, tako da svi mogu vježbati svoj dio“.

Znači, preporuka za buduće kandidate za master je Švedska!

„Topla preporuka je da se prethodno dobro raspitate za profesore koji predaju ,kako od administracije, tako i preko studenata i da zamolite nekog da vas poveže sa jednim od profesora kod kojeg planirate usavršavati svoj instrument. Napomena! Ne mora značiti da poznati, popularni profesor, koji je dobar svirač, umije da bude i dobar pedagog. Dobar svirač vam može podići motivaciju, ali ako nije dobar pedagog i ne zna da vam prenese to znanje (a mi violinisti dobro znamo šta to znači kada je riječ o tehnici i sl.), onda u toj komunikaciji neće biti puno rezultata.
Opet, sve zavisi od vaših ambicija i koliko ste spremni sebe dati. Nemojte se plašiti razgovora sa profesorom ili bilo kim drugim ako niste zadovoljni. Recite šta želite promjeniti i šta vam više odgovara. Na Muzičkoj akademiji u Malmö to uvijek možete uraditi, jer su inače Šveđani jako otvoreni za nove ideje i rasprave, te uvijek teže da poboljšaju nastavu i svoj školski sistem. Oni su tu za vas i nemate razloga trpiti nešto ako ste već izabrani da budete dio akademske porodice“.

Tako je Šejla Glinac pronašla put do uspjeha, predaje violinu u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli, bilježi nastupe na domaćoj i međunarodnoj sceni, solo , u duetu ili simfonijskim orkestrima.O ovoj vrijednoj i talentovanoj violinistici još će se mnogo čuti, a put kojim je išla do uspjeha može i drugim poslužiti da se ostvare na polju muzike ili nekih drugih djelatnosti./Š.G./