Srebrenik: Sevdah koncept predstavljao BiH u Italiji

Udruženje građana Centar za muzičko obrazovanje i kulturu “Sevdah koncept” je osnovano početkom 2012. godine u Srebreniku. Kao udruženje po programskim ciljevima ima prvenstveno zadatak očuvanje muzicke tradicije i kulture kao i bosanskog jezika.

Djelatnost udruženja je prvenstveno uključiti i obrazovati mlade od strane starijih članava udruženja koji su stekli svoje znanje radeći kao muzičari i prosvjetni radnici. Cilj Sevdah koncepta je da napravi dosta audio i video snimaka koji će biti od koristi slijedećim narastajima muzičara pa možemo reći da je jedan od programskih ciljeva i izdavačka djelatnos u smislu audio video kao i književno izdavanje.
Predsjednik udruženja Hasanović Nermin-Manko sa još nekoliko kolega je osnivač udruženja koji već 2013. godine osniva i posebnu školu u okviru udruženja koja ostvaruje velike rezultate za svojih 6 godina rada. Obzirom na svoje dugogodišnje iskustvo u pedagoskom radu Manko izaziva veliko interesovanje mladih za upis u školu tradicionalne muzike Sevdah koncept-Srebrenik.

Danas udruženje Sevdah koncept broji oko 120 članova od kojih je 35 učenika škole na harmonici i gitari kao i na klavijaturi. Književno dramsku kao i izdavačku djelatnost vodi prof. Sadil Mehmedović koji je ujedno predsjednik skupštine udruženja. Nakon završetka muzičke akademije dolazi i Selma Hasanović koja uzima naobrazbu solo pjevanja i grupne teoretske nastave za učenike koji ostvaruju još bolje rezultate u nižim i srednim muzičkim školama, koristeći naobrazbu stečenu u okviru škole Sevdah koncept. Koristeći naobrazbu skole u muziciranju, kao i vokalno, mnogo učenika ostvaruje rezultate u takmičenjima kao pjevači i postaju popularni vokalni solisti jednog od najpoznatijih takmicenja za mlade”Zvezde Granda” kao i drugih velikih show muzickih takmičenja u regionu. Orkestar skole tradicionalne muzike broji 15 članova i svi su naučili svirati i pjevati baš u Sevdah konceptu. Tokom 6 godina rada održano je preko 40 koncerata veliki broj Tv i radijskih emsija ,promocija knjiga vezano za tradiciju kao i festivala tradicionalne muzike. Koncerte smo držali u Srebreniku Brckom,Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Gradačcu, Vinkovcima i.t.d.

Najveći uspjeh škole tradicionalne muzike Sevdah koncept -Srebrenik predstavljanje BiH na internacionalnom festivalu tradicionalne muzike u Giavera del montello -Treviso- Italija ove godine. Veliku pažnju su izazvali učenici na festivalu pa umjesto dva održana su četiri nastupa, što je uspjeh u prezentaciji sevdaha i cijele BiH. Podrška kantona i općine do ove godine nije postojala ni u kom smislu, ali nastup u Italiji je bio od državnog značaja i ta minimalna finasijska podrska je morala uslijediti. Mi se nadamo boljoj podrsci od aktualne vlasti u Srebreniku sa razlogom da proširimo i povećamo broj članova kao i strucnih kadrova u naobrazbi mladih. Samim time ćemo povećati i prosvijetliti muzičku svijest gradjana kao i obrazovati veći broj učenika i spasiti sevdah od zaborava. Predsjednik udruženja Sevdah koncept i umjetnički rukovodilac-MENTOR SKOKE NERMIN-MANKO HASANOVIĆ . /Edita Belkić/