Danas je 8.mart, kada obilježavamo Dan žena. Podsjećamo da se ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila prvi puta početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.marta 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8.marta događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Danas je na živiničkim ulicama, uprkos kiši, pravi praznični dan, gužve, a najprodavanija roba je cvijeće, pa su glavne ulice, ali i perfimerije, preplavljeni brojnim štandovima. Došao je dan kada ženama čestitamo njihov praznik, uz želju, da svaki naredni bude bar približan ovom današnjem.

Danas svoj praznik žene obilježavaju po vlastitoj želji i mogućnostima, organizovanim posjetama ugostiteljskim objektima, izletima i ekskurzijama!

Vaš komentar na članak: