emina

Nakon uspješne premijere na ovogodišnjem 12. TKT Festu, predstava Stanica autorice Emine Goletić a u režiji Harisa Šertovića, doživjet će svoje reprizno izvođenje u petak, 18.aprila u 19,30 sati na sceni Teatra Kabare Tuzla.

Predstava je to koja govori o pet likova zatečenih u limbu, na stanici, nakon smrti zarobljenih u vlastitim pogrešnim životima. Nelinearna, fragmentalna dramaturgija i priča o stereotipnim likovima koji ne žele ili ne mogu vidjeti šansu za iskupljenjem i ispravljanjem svojih pogrešnih odluka te duboka metafizička, ponekad i psihodelična priča o smislu samog postojanja, karakteristike su ove predstave. Predstava Stanica gostovat će u maju na Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici dok su planirana gostovanja širom regiona.

Iz kritike Vojislava Vujanovića:

„Sudbina nekih junaka je egzemplarna: jedan od njih je odgojen u braku dvojice muškaraca, jednoga je mati rodila na stanici, ostavila ga tu i stanica mu je životni stožer, prosjak se razmeće činjenicom da svakog dana razgovara najmanje sa stotinu ljudi, psihijatrica liječi riječima ljude, riječima u koje ni sama ne vjeruje, Gospođica je krenula na put, ko zna odakle i ko zna gdje je naumila da stigne. I svi su se našli na stanici, povezali svoje sudbine u klupko, i, tek nakon smrti, uzrokovane eksplozijom granate, počeli razvijati svijest o sebi u grobnoj humki, čiji tajnoviti romor iz njih  dolazi do nas kao šum onog tajanstva koje nas obuzima kada se nađemo u grobljanskom prostoru.“

U predstavi igraju Samra Mahmutović, Emina Goletić, Damir Mahmutović, Almir Kurtić i Haris Šertović. Dizajn zvuka i muziku potpisuje Senad Nurkanović, video efekte Goran Brekalo, scenografiju Predrag Minov, a kostimografiju Šefika Hukić. Svjetlo i ton majstor je Asmir Ahmedić, grafički dizajn predstave radio je Damir Pirić, fotografije Robert Andrejaš, a producent predstave je Darjan Minov.

Cijena redovne ulaznice za predstavu je 5 KM dok studentska/penzionerska ulaznica košta 3 KM. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na broj telefona 035 264 733035 264 733 ili SMS-om na 060 327 3393060 327 3393./Press TKT/

Vaš komentar na članak: