TKT Fest večeras otvara drama Odiseja

Povodom Svjetskog dana pozorišta danas počinje 17.TKT Fest-Dani akadamskog teatra, koji će trajati do 2.aprila.Premijera predstave Odiseja, režisera Vlade Keroševića, otvara 17.TKT Fest, ali ovom izuzetnom kulturnom događaju prethodiće otvaranje pozorišno dokumentarne izložbe Teatarska stranica posvećenoj Zijahu Sokoloviću s početkom u 19:30.

Predstava, kao i sama epopeja u središte priče stavlja jednog od najutjecajnijih grčkih prvaka, savjetnika i ratnika iz Trojanskog rata, Odiseja, koji se nakon završetka desetogodišnjeg rata pokušava vratiti u domovinu, ali uvrijedivši Posejdona, boga mora, kažnjen je da godinama luta morem i nakon mnogo godina izbivanja, vraća se u otadžbinu, doživljavajući u međuvremenu na moru i kopnu mnoge pustolovine, strahote, opasnosti i iskušenja.

O Svjetskom danu pozorišta

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), od 1961. godine, širom svijeta obiljeležava se Svjetski dan pozorišta, 27. mart. Na taj dan, već tradicionalno, pozorišna ličnost svjetskog ugleda, na poziv IT-a piše međunarodnu poruku, a prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto (Jean Cocteau) 1962.

Tradicionalnu poruku povodom Svetskog dana pozorišta, ove godine napisao je Karlos Seldran, režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube.

Od danas pa sve do 2.aprila, ljubitelji pozorišta mogu pratiti razna dramska ostvarenja umjetnika iz BiH i regije.