Sarajevo, 02. mart/ožujak- U Istanbulu je krajem februara održan sastanak Vijeća ministara kuluture zemalja Jugoistočne Evrope, kojem je predsjedavala Turska. Tema sastanka bila je „Zaštita kulture i upravljanje“ i ocijenjeno je da ova pitanja zaslužuju poseban interes i pažnju na prostoru Jugoistočne Evrope, koja je dom velikog broja različitih kulturnih naslijeđa i jedinstvenog kulturnog bogatstva.

Dogovoreno je da će zemlje Jugoistočne Evrope koordinirati na svakom nivou i u svim sektorima i biti međusobna podrška u razvoju kulture. Na taj način će se razviti jedan poseban pristup uz koji će oblast kulture napredovati u ovom dijelu Evrope. Također će podržati provedbu i razvijanje statističkih sredstava koji prate razvoj kulture. Kako bi se podržala borba protiv „krijumčarenja“ kulturnog naslijeđa koje se provodi preko ovih zemalja ili u zemljama Jugoistočne Evrope, poradit će se na međunarodnoj saradnji i razvit će se princip koordinacije.

Domaćin sastanka, ministar kulture i turizma Republike Turske Mahir Unal, istaknuo je da se tokom sastanka razgovaralo o zaštiti kulturnog naslijeđa, regionalnom i globalnom razvoju.

„Mi, predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope, ovdje smo se sastali na nivou ministara kulture kako bi dali svoj doprinos u čuvanju kulturnog naslijeđa i uložit ćemo zajednički napor da uspijemo u tome. Naravno da trebamo ostaviti kulturno naslijeđe generacijama poslije nas, zaštititi ovo što imamo i ono što stvorimo. Kako bismo budućim generacijama ostavili naše kulturno naslijeđe potrebno je osloboditi se straha, odstraniti od sebe mržnju, nasilje i teror i biti spremni dijeliti, uzajamno se pomagati i biti svjesni globalnih vrijednosti. Sve ovo je moguće uz zajedničke napore. Možemo zaštititi kulturno naslijeđe i ono za što je čovjek usko vezan globalnim vrijednostima koje je sam proizveo. Na ovakvim regionalnim sastancima razvijamo zajedničku svijest, a ujedno i proizvodimo zajedničke strategije i zbog toga su ovi sastanci vrlo važni“, istaknuo je ministar Unal.

Ministar Unal je rekao da su učesnici sastanka izrazili zabrinutost zbog činjenice da se uništava kulturno naslijeđe u Iraku i Siriji.

„Svjedoci smo razaranja koja donosi teror, a taj teror ne pridaje važnost kulturnom naslijeđu, prirodnim ljepotama ili ljudskim vrijednostima i prezentira nasilje i sve ono što ide uz nasilje. Naravno da je ovo briga svih zemalja i na sastanku smo pričali o ovoj temi, kao i o zajedničkim naporima i onim koji će biti vođeni zajedno sa UNESCO-om, kao i pod prismotrom Evropske unije. Također smo odlučili da kulturno naslijeđe, koje je krijumčarenjem izbavljeno iz matične države, a sve u cilju zaštite, ponovo vratimo u matičnu državu“, naglasio je ministar Unal.

Na kraju sastanka, ministar Unal je predsjedavanje Vijećem ministara kulture Jugoistočne Evrope predao ministrici kulture Albanije Mireli Kumbaro Furxhi. Bosnu i Hercegovinu na ovom sastanku predstavljao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH./Kenan Alihodžić/

Vaš komentar na članak: