hasan

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izvedena je opera “Hasanaginica”, kompozitora Asima Horozića, u režiji Sulejmana Kupusovića, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom je dirigovao maestro Miroslav Homen.
Učenici Prve osnovne škole sa svojim nastavnicima bili su na nezaboravnoj večeri u Naropdnom pozorištu Sarajevo.

Profesor muzičke kulture Haris Muminović kaže kako su učenjici sa oduševljenjem pratili ovo remek djelo opernog stvaralaštva kod nas:

“To je ujedno bio i prvi put da učenici zajedno sa nastavnicima posjete NP Sarajevo. U naslovnim ulogama pojavili su se prvaci Sarajevske opere Amila Bakšić i Ivica Šarić. Vidjeli smo  Lejlu Jusić u ulozi Sultanije, soliste, Hor i Balet NPS. “Hasanaginica” je usmena balada koja je nastala u Imotskoj Krajini i prepričavala se s koljena na koljeno po Imotskom i okolini, dok je nije otrgnuo od zaborava 1774. godine talijanski putopisac i etnograf Alberto Fortis”.

Prvi put je objavljena u Veneciji, u njegovoj knjizi „Put po Dalmaciji“. Od tog trenutka su se počeli nizati prevodi na raznim svjetskim jezicima. „Hasnaginica“ je jedna od najljepših balada koje je ikad nastala, a učenici Prve osnovne škole Živinice imali su tu čast i privilegiju da vide kako Hasanaginica izgleda na sceni./Š.G./

Vaš komentar na članak: