U ovom prilogu pišemo o mladom stručnnjaku koji je svoj put do uspjeha stekao marljivim radom u inostranstvu.Nakon što je završio osnovnu školu u Živinicama, a srednju u Tuzli put ga vodi ka Beču, gdje mnogi mladi iz BiH pokušavaju naći svoj put do uspjeha.

Živiničanin Admir Selimović je po završetku studija arhitekture na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, dobio poziciju istrazivačkog asistenta i time započeo rad na doktorskoj disertaciji na prestižnom Federalnom tehničkom univerzitetu (ETH) u Cirihu, Fakultetu arhitekture, Institutu za tehnologije u arhitekturi, odjelu za Kompjuterski podrzan arhitektonski dizajn u kooperaciji sa Tehničkim univerzitetom u Beču, Fakultetom arhitekture, Institutom za arhitektonsku teoriju i filozofiju tehnologije i Univerzitetom u Atini, Fakultetom matematike.

” ETH Zürich ((de) Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) je švicarski federalni institut za tehnologiju i Sveučilište tehnologije, znanosti i menadžmenta čije je sjedište u švicarskom gradu Cirihu. ETH Zürich je sedmo sveučilište u svijetu, a prvo u Evropi s 31 Nobelovom nagradom naučnicima koji su studirali na ovoj visokoj školi. Osnovala ga je švicarska vlada 1854. godine. Glavna zgrada i mnogi drugi objekti ETH Züricha se nalaze u samom središtu grada, dok se pripadajući objekti nalaze na kampusu u Hönggerbergu na kraju grada”, govori nam uspješni mladi stručnjak Selimović.

Admir je inače iz Bratunca, a u Živinice je došao 1992. godine sa roditeljima kao trogodišnji dječak. Osnovnu školu je završio u Živinicama, Gimnaziju Meša Selimović, matematičko-informatički smjer u Tuzli a fakultet u Beču. Već kao srednjoškolac je pokazivao interes za naučno istraživački rad./Š.G./

Na slikama jed dio objekata Sveučilišta ETH Zürich

Vaš komentar na članak: