Povodom Međunarodnog dana teatra i rođendata Tetar kabarea Tuzla svečano će večeras biti otvoren XIV TKT fest–Dani akademskog teatra 2016.

Prvi dan festivala posvećen je jednom od rodonačelnika TKT festa, Zijahu Sokoloviću.U 17 sati biće izvedena predstava “Demokratija” koju je režirao Zijah Sokolović, a od 19,30 slijedi pozorišno – dokumentarna izložba “Šekspir i Teatar kabare Tuzla“, autor: Srđan Vukadinović

Svečano otvaranje: „Promocija knjige Glumac je glumac, je glumac“, u povodu obilježavanja 40 godina umjetničkog rada Z. Sokolovića , promotori: Srđan Vukadinović i Mladen Bičanić.
20,00, sati, Premijera: “DEMOKRATIJA”, dramatizacija: Selma Parisi, režija: Zijah Sokolović
Produkcija: Zijah Sokolović, Beč, Beograd,
Igraju: Zijah Sokolović i Dražen Šivak, AUSTRIIJA, SRBIJA,

DEMOKRATIJA
Predstava Demokratija je duhovito ispričana scenska priča o raznim oblicima neuspjele demokratije, analizirajući smisao, svrhu i mogućnosti demokratije, kao do sada najboljeg, iako daleko od savršenog oblika vladavine u državama i društvima. Glavna ideja predstave je da demokratija nije jednom dat model vladavine, nego je to proces usavršavanja društvenih i političkih odnosa. Igrajući duhovite, kratke scene, sa preokretima, komentarima, ironijom i samoironijom, kroz citate poznatih dramskih dijela u istoriji – od Antičke Grčke, preko Šekspirovih junaka, pa sve do nekih današnjih primjera, Zijah A. Sokolović i njegov mladi partner, Dražen Šivak, vode nas kroz svijet pozorišta i politike, istorije i filozofije, sociologije, poezije.

Napominjemo da su ulaznice za predstavu “Demokratija” u terminu od 19:30 sati rasprodane već u prvim danima, dok je za termin u 17 sati ostalo svega nekoliko ulaznica. Zato nepropustite doživjeti “Demokratiju” na jedinstven način, onakav kakvog ga samo Zijah Sokolović može prenijeti na publiku.
Informacije i rezervacije na telefon 035/264-733.

Vaš komentar na članak: