Veliko interesovanje za polaganje vozačkih ispita

Ovih ljetnih dana znatno je povećan broj osoba koje žele polagati vozačke ispite. Do polovine avgusta, tokom ove godine, vozačke ispite položilo je preko hiljadu naših sugrađana i osoba s područja općine Kladanj.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture TK, odsjek za saobraćajnu edukaciju ima prostorije u Prvoj osnovnoj školi i organizuje polaganja za vozačkih ispita svake sedmice. Viši referent za administrativne poslove za Živinice i Kladanj Bajro Hadžić ima pune ruke posla i kaže:

“Imali smo dana kada na testiranje i prvu pomoć izađe preko 300 osoba, uglavnom se radi o polaganju za B kategorije.Moram istaći da puno kandidata pada na propisima (testovima) i to se kreće do 30 odsto, a takođe imam podatak da je nedavno od 70 prijavljenih za prvu pomoć palo njih 9, tako da smo ih morali vratiti na dodatne edukacije.Juče smo imali polaganje propisa ili kako se to voli kazati testiranje, gdje je od 100 kandidata bilo 26 koji nisu uspjeli.Danas na upravljanje, tj.vožnju, izlazi 70 kandidata pa mi preostaje da im poželim puno sreće.Inače, polaganja na upravljanju (vožnji) organizujemo svakog petka, dan nakon polaganja propisa (testiranja)”.

Do povećanja osoba za polaganje vozačkih ispita tokom ljeta došlo je i zbog priliva velikog broja lica iz dijaspore, koji žele stići do vozačke dozvole u svom zavičaju.To je još dodatni razlog što su Živinice po broju prijavljenih kandidata za vozačke ispite među vodećim u Tuzlanskom kantonu pa i šire./Š.G./