Na kulturno zabavnoj manifestaciji Živiničko ljeto večeras su se posjetiocima predstavili članovi Udruženja sazlija “Sevdah”, koji su održali cjelovečernji koncert na Gradskom bulevaru Živinice.

Živiničke sazlije su na daleko čuvene i gostovali su u više većih gradova BiH, a naredne godine put ih vodi u Tursku i Njemačku. Predsjednik Udruženja sazlija Sevdah Selmir Šljivić najavljuje još značajnije aktivnosti u narednom periodu:

“Drago mi je da se večeras okupilo mnogo posjetilaca koji su uživali u igrama i pjesmama naše družine. Mi smo jedini orkestar koji pjeva i sviran na sazu i to na širim prostorima Balkana.Snimili smo CD, a na proljeće će biti premijera filma pod nazivom Saz, koji je snimljen u njemačko-francuskoj koprodukciji, sa glavnim glumcem Petrom Hadžmanovom iz Poljske, koja u filmu pjeva turske pjesme”.

Svi oni koji vole saz i sevdalinku, kao i tradiciju naših naroda, uživali su u jedinstvenom izvođenju naših pjesama uz takum sazova, što je jedinstvena prilika na našim prostorima./Š.G./

Vaš komentar na članak: