Četvorodnevna edukacija za dule konačno se održava i u Banjoj Luci od 02.-05.februara 2017.god. Ugostićemo fantastičnu Reku Deži (Réka Dézsi), sertifikovanu edukatorku u DONA International, udruženju koje već nekoliko decenija širom svijeta aktivno obučava žene (i muškarce) o trudnoći i porođaju.

ŠTA JE DULA (eng.DOULA)?
U antičkoj Grčkoj to je bila „žena koja služi“. Riječ kao takva je možda nova za nas, ali to što dula radi je nešto što su žene vijekovim unazad radile – bile podrška jedna drugoj tokom samog čina rađanja. Danas je dula stručna osoba obučena da bude podrška i pratnja ženi prije, tokom i nakon samog porođaja. Dula pruža neprekidnu fizičku i emocionalnu podršku majci, pri tome pomažući joj da donese informisan izbor, najbolji za nju i njenu bebu.

KOME JE NAMIJENJENA I KAKO JE ZAMIŠLJENA OVA OBUKA?
Namijenjena je svim ženama koje žele da dođu u odnos sa svom punoćom i snagom porođaja – bilo kroz svoje neposredno iskustvo, bilo kroz pružanje podrške drugim ženama u rađanju. Obuka služi otkrivanju unutrašnjih snaga žene, prepoznavanju njenih potreba tokom i nakon porođaja, kao i preciznom upoznavanju sa fiziologijom ovog posebnog (a ipak potpuno prirodnog) događaja. Pored trudnica ili budućih aktivnih dula, ovdje se mogu prepoznati i mlade žene koje još i ne razmišljaju o djeci ili očevi koji planiraju da prisustvuju porođaju. Ovo je obuka koja mijenja pogled na život, rađanje i doborodošlicu na ovaj svijet. Nakon nje “više ništa neće biti isto” – a zapravo će biti puno ljepše i bliskije.

ŠTA SE SVE MOŽE NAUČITI?
– Za sve one koje žele da budu pomoć i podrška ženama tokom porođaja, obuka pruža direktne tehnike kojima se možete služiti tako da učinite da porođaj za majku bude jedno lijepo iskustvo kojeg će se uvijek rado sjećati.
– Za sve one koje žele da šire viziju da je rađanje prirodna sposobnost žene; tokom obuke akcenat će biti upravo na tome, da se porođaj predstavi onakav kakav zaista jeste i treba da bude – jedna potpuno prirodna stvar.
– Za sve one koje žele da nauče više o fiziologiji porođaja; radi boljeg razumijevanja čina rađanja od izuzetne je važnosti da znamo šta se dešava u tijelu žene dok na svijet donos novo biće.
– Za sve trudnice, mame, babice, medicinske sestre i ljekare.
– Za sve one kojima je stalo do dobrobiti žene koja rađa

ZAŠTO JE DOBRO IMATI DULU?
Brojne kliničke studije potvrđuju da prisustvo dule na porođaju:
– skraćuje vrijeme trajanja porođaja uz smanjenje komplikacija
– smanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije
– smanjuje potrebu za indukcijom, forcepsom , epiziotomijom
– smanjuje majčin zahtev za epiduralnom anestezijom
– olakšava i pomaže kod uspostavljanja dojenja.

Važno je napomenuti da dula može da se obučava kao “Birth Doula”-Dula na porođaju i kao “Postpartum Doula”-Postporođajna dula. Ova obuka isključivo je namjenjena za dule na porođaju.
Kada postanete sertifikovana Birth Doula, stičete uvažen kredibilitet. DONA international sertifikat znači da ste postigli visoke internacionalne standarde, obezbjeđujući budućim roditeljima i njihovom medicinskon timu da ćete se pridržavati najviših standarda ponašanja i etike (o čemu će posebno biti riječi na ovoj obuci).
To znači da ste obučeni i edukovani da podržite ženu emocionalno i fizički, te da joj pomognete da izabere intervencije i informacije koje su joj potrebne tokom porođaja i rađanja.

Da biste dostigli DONA international sertifikat potrebno je da:
1. Imate jedan dan obuke na temu porođaja , – uključeno u ovu obuku
2. Imate tri dana obuke za dule i obuke o dojenju – uključeno u ovu obuku
3. Prisustvujete na 3 porođaja u toku 4 godine i sakupite potrebne formulare o procijeni
3. Pročitate najmanje 6 knjiga sa liste od 25 (Required Reading List: http://www.dona.org/PDF/7RequiredReadingList_09-15.pdf)

Još nekoliko činjenica o dulama:
– Prepoznaje rađanje kao ključno iskustvo koje će majka pamtiti cijelog svog života.
– Razumije fiziologiju porođaja i emocionalne potrebe žene koja rađa.
– Ostaje uz ženu u pripremi i sprovođenju svog Porođajnog plana.
– Pruža emocionalnu podršku, mjere za fizičku udobnost, objektivno viđenje stvari – pomaže ženi da dobije informacije koje su joj potrebne da donese informisanu odluku/izbor.
– Olakšava komunikaciju između žene koja je u porođaju, njenog partnera i medicinskog osoblja.
– Doživljava svoju ulogu kao njegovateljicu i zaštitnicu ženinog sjećanja na iskustvo rađanja.
– Omogućava ženinom partneru da učestvuje onoliko koliki je njemu prijatno.

Dula sertifikovana od DONA international određna je inicijalima CD(DONA).

DATUM OBUKE:
02.-05. Februar 2017.
Svakim danom 09:00-18:00 h

PROGRAM:
Četvordnevna obuka za dulu na porođaju

MJESTO:
Padma joga studio, Banja Luka

ORGANIZATOR:
Brankica Štula
brankica.moa@gmail.com
+38765233304

USLOV ZA UČEŠĆE:
Pročitana knjiga “The Doula Book : How a Trained Labor Companion Can Help You Have a Shorter, Easier and Healthier Birth” od autora Marshall H. Klaus. Možete je naručiti ovdje: https://www.bookdepository.com/Doula-Book-Marshall-H-Klaus/9780738215068

JEZIK:
Kurs je na engleskom jeziku.

PREDAVAČICA:
Dézsi Réka , dula sa dugogodišnjim iskustvom i prisustvom na više od 100 porođaja, licencirana instruktorka DONA International organizacije.

CIJENA: 200 € (u cijenu je uračunat radni materijal, certifikat o završenoj edukaciji, čaj/kafa osvježenje)
Uplata depozita u iznosu od 50€ je obavezna do 11.01.2017.god.

Obuka ima ograničen broj učesnika, zato požurite sa prijavama. Prijave su moguće na gore navedini mejl ili telefon ili lično u Padma joga studiju.

Vaš komentar na članak: