eliza

Na osnovu ranije Odluke Općinskog vijeća Živinice o davanju u zakup objekata skladišta u Ljubačama, danas je potpisan Ugovor o daljoj saradnji sa poznatom firmom Eliza Beri BH, koja je već zasadila 250 dunuma sadnicama brusnice i borovnice u Bašigovcima. Direktor firme Mišel Tesman iz Dizburga u Njemačkoj je pozvao sve građane koji žele saradnju u ovoj vrsti agrara da su vrata šitrom otvorena:

“Zahvalan sam općinskom načelniku Muratoviću i Mirsadu Butkoviću, kao i cijelom gradu Živinice i iz te zahvalnosti želim pružiti priliku i drugim proizvođačima da nam se priključe. Pružićemo svu potrebnu tehniku i stručnu pomoć budućim kooperantima na proizvodnji voća i povrća”.

Eliza Beri je jedna od najvećih firmi u Evropi koja se bavi otkupom voća i povrća, ali i vlastitom proizvodnjom na plantažama. Na današnjeme potpisivanju ugovora bili su prisutni još Roland Heise, najveći stručnjak za borovnicu, inače je iz Čilea i direktor Eliza Beri BH Šaćir Imamović.

Načelnik općine Živinice mr.Hasan Muratović ističe da je saradnja u uzlaznoj liniji i da u narednom periodu treba očekivati velike rezultate:

“Imamo ogledni voćnjak bobičastog voća gdje je urađena sva potrebna infrastruktura na bivšem sjevernom odlagalištu rudnika i to će u skoroj budućnosti biti značajan izvor zaradae za naše ljude na duži period, jer sadnice daju plodove narednih 40 godina. Ovdje u Ljubačama smo izdali u zakup prostor za otkup voća i povrća, kao i jedan objekat gdje će boraviti njihovi radnici. Biće to moderan centar za integralni otkup voća i povrća sa najsavremenijim hladnjačama, a osim našeg kraja, ovjdje će moći svoje viškove prodavati i poljoprivrednici Mačve i Podrinja”.

Ugovor o saradnji i davanju u zakupn prostora bivše vojne baze u Ljubačama potpisan je u Centru Vrati mi osmijeh. Ovaj objekat bi trebalo prenijeti na drugu lokaciju, a to sve obećali su odgovorni iz firme Eliza Beri. Očekuje se da Općinsko vijeće donese odluku o novoj lokaciji, kako bi objekat montažnog tipa bio izmješten sa sadašnje lokacije./Š.G./

Vaš komentar na članak: