Da se i u našim krajevima može uzgajati heljda najbolje pokazuje primjer Teufika Jusića, koji se oprobao da na svom posjedu u Tupkoviću zasije ovu korisnu žitaricu.

“Heljda kod nas nema neku tradiciju kao recimo kukuruz, pšenica i druge kulture. Ali pokušao sam i nisam se prevario. Heljdu sam protekle sezone zasijao na površini od 3,5 dunuma, a dobio sam 1,2 tonu. Nisam u potpunosti bio upoznat kako se uzgaja, ali zadovoljan sam ovim dobitkom.Tokom zimskog perioda sam nastojao više prikupiti znanja o heljdi i njenom uzgoju, tako da u narendnom periodu očekujem više, kaže nam Jusić.

Heljda se sve više koristi jer ima pozitivno dejstvo u liječenju bolesti krvotoka, proširenja vena, pucanja kapilara, slabe memorije, reume, dijabetesa i stomačnih oboljenja. Najrasprostranjeniji oblici korišćenja ove biljke su zrno heljde, kao i sušena stabljika i cvijet (za čaj). Mnogi ljekari su dokazali da je heljda idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela.

Osim heljde, Teufik Jusić se oprobao i uzgojem kivana, što je kod nas prava rijetkost.Kaže da u svom plasteniku redovno ima prostor za kivano, koji ima ukus miksa banane, dinje i krastavca. Takođe je koristan za dijetu, a izuzetno djelotvoran protiv prehlade.

“Nastojaću ove godine postići još više kada su u pitanju pomenute kulture, pošto se od njih može dobro i zaraditi”, ističe Jusić./Š.G./

Vaš komentar na članak: