Sušno ljeto znatno je pogodilo poljoprivredne usjeve. Samo pod kukuruzom na području opštine Živinice zasađeno je oko 3 hiljade hektara ove kulture. Koliko posljednje kiše mogu pomoći da se oporave ratarske kulture upitali smo stručnog savjetnika za poljoprivredu mr.Mirsada Butkovića:

“Sušni period napravio je velike štete ratarskim kulturama i prinosi se smanjuju i do 40 odsto. Međutim, svi poljoprivrednici koji su izvršili kvalitetnu obradu zemljišta, a to podrazumjeva zimsko duboko oranje, đubrenje stajnjakom i mineralnim đubrivom, te sjetvom u optimalnom roku od 10. do 25.aprila, moći će ostvariti kvalitetan prinos sa svojih parcela. Takođe i oni koji su vršili sjetvu hibrida sa grupom zrenja između 300 i 400 moći će postići očekivane prinose. Dakle, suša neće nanijeti velike štete kao kod onih poljoprivrednika koji nisu izvršili prihodne mjere na parcelama”.

Iz Službe za lokalni ekonomski razvoj opštine Živinice će ponovo tokom zimskog perioda organizovati edukaciju poljoprivrednika iz ratarstva, pogotovu kada je u pitanju kukuruz.

“Pozivam sve poljoprivrednike da nam se pridruže i tokom zimskog perioda prisustvuju predavanjima, jer se sve greške skupo plaćaju. Posljednje kiše sigurno neće mnogo pomoći onima koji nisu izvršili pravilan tretman zemljišta tokom sjetvenih radova. Za njih su kiše kasno nakvasile žedne oranice”, kaže nam mr.Mirsad Butković./Š.G./

Na slici: Kukuruzi koji neće preživjeti sušni period

Vaš komentar na članak: