Tokom zimskog perioda, dok njive miruju i kada se znatno smanje poljoprivredni radovi, općina Živinice organizuje edukacije iz raznih poljoprivrednih oblasti. U proteklih mjesec-dva vršeno je ispitivanje kvaliteta zemljišta sa osnovnim parametrima plodnosti, sa preporukom za đubrenje, pa je danas obavljena prezentacija od strane predstavnika ASTRANS Gradačac, koji su u saradnji sa Poljoprivrednim institutom Novi Sad obavili ovaj zadatak.

O tome nešto više saznajemo od agronoma i stručnog saradnika za poljoprivredu u općini Živinice mr.Mirsada Butkovića:

“Izvršena je opservacija i analiza zemljišta na prostoru od 400 hektara, tako što je metodom cik-cak uzeto 40 uzoraka oraničnog zemljišta. Dakle, uzeti su različiti uzorci od parcele do parcele, što je na najbolji način dalo potrebne rezultate. Danas nakon obavjene prezentacije, stručnjaci su dali potrebne preporuke za gnojidbu zemljišta, za koje se planiraju zasijati određene kulture, kada uskoro počnu sjtetveni radovi. Prezentaciji su bili prisutni svi zainteresovani poljoprivrednici i odiziv je bio veoma dobar, jer su svi shvatili da gnojidba napamet ne donosi rezultate, a sada znaju šta kojoj parceli nedostaje, tako da očekujemo bolje rezultate nego ranijih godina”, rekao je Butković.

Sa odabranih lokaliteta uzeti su uzorci zemljjišta, koji su ispitani u Institutu Novi Sad, gdje su određene fizičke i hemijske osobine zemljišta sa naših parcela.Iako kod nas nije dovoljno rasprostranjeno, investiranje u kontrolu zemljišta, prema riječima poljoprivrednih stručnjaka, višestruko se isplati, jer se sa dobijenim preporukama može planirati racionalnija upotreba đubriva, a samim tim postići ušteda, bolji rod i veći profit./Š.G./

Vaš komentar na članak: