-Agrona preko projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ počelasa pripremama za sljedeću sezonu uzgoja kornišona u BiH

Agrona d.o.o. Živinice kao implementator projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ počela je sa pripremama za novu sezonu uzgoja krastavaca kornišona u Bosni i Hercegovini. U protekla dva mjeseca odrađeno je niz informativnih i edukativnih sastanaka po lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

„Sastanci sa predstavnicima lokalnih vlasti su se održale početkom godine u većini lokalnih zajednica i opštine/općine su dale punu podršku ovom projektu. Agrona, svim kooperantima projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“, nudi zagarantovan otkup i sigurnu isplatu tokom cijele sezone, obuku o uzgoju kornišona od strane stručnih lica, ali i konstantan nadzor stručnog tima agronoma, te mogućnost podrške finansiranja nabavke kompletnog repromaterijala za cijelu sezonu“, izjavio je Fahrudin Delibajrić, izvršni direktor Agrona d.o.o. Živinice.

Projekat „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ obuhvata cijeli lanac vrijednosti, od poljoprivrednika, organizatora, otkupa, te plasmana na domaćem i ino tržištu. Pored podrške i investicije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), partneri „USAID Partnerstva za razvoj agrobiznisa“ su bosanskohercegovačke kompanije Brams d.o.o.Sarajevo , Natura Food d.o.o. Bijeljina i Plant d.o.o. Tuzla, te kompanija iz dijaspore Brajlović GmbH Austria koja je ujedno i najveći investitor projekta.

U prvoj sezoni uzgoja kornišona je u šezdeset općina, sa oko 1.500 kooperanata uzgojeno i isporučeno 4.200 t ili 180 šlepera kornišona, od čega je preko 80% izvezeno na tržište EU. Nakon uspješne prve sezona uzgoja kornišona u BiH „Agrona“ se pozicionirala kao primarni proizvođač krastavca kornišona u BiH, te u sljedećoj sezoni je planirano povećanje broja kooperanata, kao i povećanje ukupne proizvodnje za 20%.

Preko projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ dat je dobar primjer podrške domaćoj primarnoj proizvodnji ne samo preko domaćih firmi, nego i preko firme iz dijaspore Brajlović GmbH Austria koja je uložila finansijske resurse u njegovu implementaciju, te omogućila značajne veze sa EU tržištem.
Pored cijelog tima Agrone koji je zaslužan za organizaciju proizvodnje, te podrške i kapaciteta za otkup i plasman sirovine preko Adriatic Group, u kompletnu organizaciju uključeno je preko 30 lokalnih organizatora proizvodnje i cijeli tim agronoma koji svakodnevno pružaju stručnu pomoć na terenu.

Priznanje Jasminu Selimoviću za rekordne rezultate

Najuspješniji organizator prošle sezone je bio Jasmin Selimović, koji je na području opštine Živinice sa 310 sadnica na 105 dunuma i sa 143 kooperanata, organizovao uzgoj i otkup preko 500 tona krastavca kornišona za firmu Agrona, a u sklopu projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“.

„U Živinicama smo u periodu maj-septembar 2015.godine napravili dobre rezultate. Poljoprivrednici sa kojima sarađujem imaju već dugogodišnje iskustvo i zajedničkim radom i zalaganjem smo ostvarili zacrtane ciljeve. Ipak, naš cilj za sezonu 2016. je uzgojiti 1.000 t kornišona u opštini Živinice za firmu Agrona i time postati lokalni rekorderi uzgoja kornišona u BiH“, izjavio je organizator proizvodnje opštine Živinice za Agrona d.o.o. Jasmin Selimović.

Pripreme zemljišta su već počele. Agronomska služba je uveliko počela sa radom na terenu. U planu je i niz stručnih skupova za agronome, organizatore, ali i lokalni skupovi za kooperante projekta, sve u cilju postizanja maksimalnih rezultata u uzgoju kornišona.

„Okupili smo najbolje agronome i stručnjake u Bosni i Hercegovini, koje konstantno dodatno edukujemo i specijalizujemo iz oblasti uzgoja kornišona. U planu je i edukacija stručnog kadra od strane najboljih svjetskih agronoma o novim tehnologijama i procesima uzgoja kornišona, a što ćemo primijeniti i na teritoriju BiH“, izjavio je dip. ing. agr. Nedim Šerifović.

Kornišon zahtjeva rad i poznavanje biljke. Uz konstantnu podršku cijelog tima stručnjaka i firme Agrona moguće je postići fantastične rezulatate. Jedan od uspješnijih kooperata je i Jasmina Hodžić iz Živinica, koja je sa svojom porodicom na 2 dunuma uzgojila 16 t kornišona koje je otkupila Agrona.

„Prije tri godine, sa porodicom sam počela obrađivati dva dunuma zemlje i na početku je bilo teško.Uz podršku „USAID Partnerstva za razvoj agrobiznisa“, te konstantnu podršku agronoma i lokalnih organizatora, uzgoj kornišona postao je puno jednostavniji i isplativiji. Trenutno sam jako zadovoljna ovim poslom, te ga konstantno preporučujem prijateljima i članovima šire porodice“, izjavila je Jasmina Hodžić.

Kako navodi Jasmina, osim truda i rada ne treba se ništa više uložiti. Jasmina ima abicije da proširi uzgoj kornišona i na plasteničku proizvodnju kako bi njena porodica mogla da zarađuje tokom cijele godine./A.Katana/

Na slici: Lijevo  Mirza Haračić, direktor Brajlović GmbH Austrija, u sredini Jasmin Selimović kooperant i desno zamjenik ambasadorice Sadu u BiH Paul Horowitz

Vaš komentar na članak: