Centar za obrazovanje Alphabet već nekoliko godina važi za sinonim za učenje stranih jezika u Kalesiji i Živinicama. Nakon odluke EU da ukine obavezu viza za naše građane, sve veći je broj polaznika kurseva njemačkog jezika koji svoju budućnost vide u nekoj od država njemačkog govornog područja, najčešće Njemačkoj.

Alphabet je prošle godine napravio korak dalje, pa je sada preko ovog centra moguće čak i dobiti posao u inostranstvu. U prethodnih godinu dana su u Kalesiji, Živinicama i Tuzli organizovana informativna predavanja s ciljem informisanja građana o mogućnostima zapošljavanja u Njemačkoj, kao i o uslovima i proceduri dobijanja ugovora o radu, dozvole za rad i vize.

Naročito uspješno je organizovana posjeta poslodavaca iz Frankfurta, koji su u Tuzli obavili razgovor sa kandidatima zainteresovanim za posao njegovatelja, nakon kojeg je nekoliko kandidata dobilo posao u Frankfurtu. Iz Alphabeta najavljuju još jedan veliki događaj za sve medicinske tehničare koji imaju želju raditi u njemačkim staračkim domovima na mjestu njegovatelja.

U Tuzli se još jednom organizuje razgovor sa zainteresovanim kandidatima gdje se ugovor o radu može potpisati doslovno na licu mjesta. Koliko je ovo dobra prilika za one koji traže posao govori činjenica da se radi o poslodavcima koji vode preko stotinu staračkih domova u praktično cijeloj Njemačkoj./ntv.ba/

Razgovor je zakazan za 7. i 8. april, a detaljnije informacije možete pronaći na Facebook stranici  Alphabet InfoCentra.

Vaš komentar na članak: