Povodom 31.oktobra Svjetskog dana štednje danas su učenici prvog razreda Prve osnovne škole Živinice posjetili Bosna Bank Internacional-poslovnicu Živinice. Svjetski dan štednje ustanovljen je 31.oktobra 1924.godine na 1.Međunarodnom kongresu štedionice u Milanu, u Italiji.

Svjetski dan štednje je dan kada se podsjećamo koliko je važno imati finasijsku sigurnost u vidu ušteđevine i koliko je važno štedjeti za postavljene ciljeve, pa je jedan od vaspitnih zadataka škole da učenicima pruži znanja i u tome. Tako su danas prvačići imali priliku razgovarati sa bankarima o njihovom radu i značaju štednje, koju treba njegovati još od malih nogu.

Ovaj dan se obilježava i danas širom svijeta, na način da finansijske institucije najčešće daruju štedne kasice, nagrađuju najvjernije štediše, doniraju određena sredstva u dobrotvorne svrhe, ili otvaraju svoja vrata najmlađima koji imaju priliku posjetiti banke i saznati nešto o njihovom poslovanju, a tako je danas bilo u BBI banci u Živinicama.

Depoziti  banke u halal projektima

Šef posalovnice BBI Živinice Amar Nukić je povodom ovog značajnog datuma izjavio:

“S namjerom da zadovolji potrebe svojih korisnika i omogući štednju bez kamate, BBI banka je kreirala više vrsta depozita. BBI banka svoje depozite investira u halal projekte kao što su: stanogradnja, obrazovanje, poljoprivreda i sl. Novčani depozit koji se polaže u Banku može biti u domaćoj i stranoj valuti. Depoziti BBI banke se zasnivaju na principu Wakala Ugovora.Wakala ugovori omogućavaju muwekkilu (klijentu) da uvjetuje wekilu (banci) gdje i pod kojim uvjetima će investirati njegov kapital, te da kapital povuče ukoliko se planirani profit ne može realizirati. Na taj način klijent se osjeća sigurnijim da će njegov kapital ostvariti minimalni profit koji je klijent planirao”, reako nam je Amar Nukić o poslovnoj politici BBI banke.

U skladu sa zaključcima sa Svjetskog dana štednje, koji je bio davne 1924.godine, današnja posjeta prvačića Prve osnovne škole Živinice omogućila im je da na prikladna način prošire svoja znanja i da će finasijska edukacija zaživjeti, kako bi nove generacije prepoznale važnost štednje od ranog životnog doba. Prigodni pokloni za svih 60 prvačića, uključujući i štedne kasice, slatkiše i promotivni materijal ostaće im u lijepom sjećanju, ali i oni svojim uspješnim domaćinima nisu ostali dužni! Pokazali su im svojim crtežima na temu štednje šta znaju, a nije izostala ni lijepa dječija pjesma, koja se za krtko čula u BBI banci-poslovnici Živinice./E. S.M.-Š.G./

Na slikama:  Sa današnjeg prijema prvačića kod šefa BBI Živinice Amara Nukića

Vaš komentar na članak: