Danas je održana javnu prezentaciju projekta “Start up energy + housing – Energetska efikasnost u zgradarstvu“ na kojoj su prisustvovale sve institucije, ustanove i organizacije koje će biti uključene u realizaciju projekta, a to su: Polybau škola (Uzwil, Švicarska), Förderverein Švicarska, Općina Tuzla, Građevinsko-geodetska škola iz Tuzle, Centar za razvoj poduzetništva i Centar za ekologiju i energiju.

Prema utvrđenom program prezentacije projekta danas su govorili  Džemila Agić, direktorica CEE, te na temu
Uloge Polybau škole, Martin Grossenbacher, Polybau škola, Švicarska, Društvena odgovornost poduzetnika, Matthias Zimmerman, Foerderverein, Značaj saradnje između Građevinsko-geodetske škole iz Tuzle i Polybau    škole, Mevludin Ferhatović, direktor, Važnost obuke o poduzetništvu za nezaposlene i pokretanje vlastitog biznisa, Amina Čeliković, Centar za razvoj poduzetništva i Uloga općine Tuzla, Kemal Kurević, šef službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove sa MZ.

U okviru projekta će tri godine biti organizirana stručna teorijska i praktična edukacija na temu toplotna izolacija ovojnice objekta uz korištenje obnovljivih izvora energije i poduzetništvo. Tokom edukacije, težište će biti stavljeno na praktični rad i rješavanje konkretnih problema. Teoretski dijelovi edukacije će biti organizirani samo sa ciljem da objasne principe rješavanja konkretnog problema iz prakse. Praktični dio edukacije će se izvoditi na specijaliziranim modelima i na javnim objektima u Općini Tuzla.

Očekuje se da će tokom projekta oko 50 osoba proći kroz edukaciju i da će 60 odsto polaznika do završetka projekta naći zaposlenje pokretanjem vlastitog biznisa ili zaposlenjem u drugim firmama. Za one koji se odluče osnovati vlastiti biznis biće obezbijeđena finansijska i stručna podrška tokom prve godine rada.
/Press CEE/

Vaš komentar na članak: