Danas je održana promociju prve generacije Stručnjaka za toplotnu izolaciju ovojnice objekata na kojoj su prisustvovali predstvanici svih institucija, ustanova, organizacija i pojedinci koji su bili uključeni u realizaciju projekta, a to su: Polybau škola (Uzwil, Švicarska), Förderverein Švicarska, Općina Tuzla, Građevinsko-geodetska škola iz Tuzle, polaznici obuke i Centar za ekologiju i energiju.

Prezentacija programa edukacije održala je Džemila Agić, direktorica CEE, a osvrt na edukaciju Martin Grossenbacher, Polybau škola, Švicarska. Tokom promocije stručnjaka o značaju pilot projekta za Općinu Tuzla govorio je Kemal Kurević, šef službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove sa MZ, nastavak projekta izlagao je Matthias Zimmermann, Foerderverein, Švicarska.

Nakon pomenutih izlaganja izvršena je svečana dodjela certifikata i zahvalnica.

Podsjećamo da je u okviru Start up projekta organizirana stručna, desetosedmična edukacija 15 polaznika na temu toplotna izolacija ovojnice objekta, uz korištenje obnovljivih izvora energije i poduzetništvo. Tokom edukacije, težište je stavljeno na praktičan rad i rješavanje konkretnih problema. Praktični dio edukacije je izvođen na specijaliziranim modelima i na obdaništu «Lastavica» u Tuzli.

Pošto projekat traje 3 godine očekuje se da će tokom projekta oko 50 osoba proći kroz edukaciju i da će 60% polaznika do završetka projekta naći zaposlenje pokretanjem vlastitog biznisa ili zaposlenjem u drugim firmama. Za one koji se odluče osnovati vlastiti biznis biće obezbijeđena finansijska i stručna podrška tokom prve godine rada./Press CEE/

Vaš komentar na članak: