Pozitivni poslovni rezultati Rudnika mrkog uglja „Đurđevik” bili su povod za današnju posjetu delegacije Vlade Tuzlanskog kantona ovom privrednom društvu.

Kako je u svom uvodnom obraćanju istakao premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, iako Vlada Tuzlanskog kantona, s aspekta vlasništva, nema nadležnost nad radom i poslovanjem Rudnika mrkog uglja „Đurđevik”, tri su „dodirne tačke” Rudnika sa ingerencijama kantonalne Vlade.

RMU Djurdjevik 01 02 2017„Činjenica da su oko 900 uposlenika Rudnika građani ovog kantona, uz pitanja koncesija i zdravstvenog osiguranja dovoljan su razlog za brigu i pažnju kantonalne Vlade prema ovom privrednom društvu” rekao je premijer Gutić i čestitao direktoru Rudnika Samiru Hadžiću na pozitivnim poslovnim rezultatima koji su obilježili proteklu godinu. Premijer je također izrazio nadu da će tekuća godina biti još bolja, a zbog poštivanja svih rokova predviđenih potpisanim protokolima i sporazumima, pohvalio odgovoran odnos Uprave Rudnika i izrazio spremnost i volju Vlade Tuzlanskog kantona da u skladu sa mogućnostima pomogne rudarstvo u Tuzlanskom kantonu.
„Pohvalna je činjenica da RMU „Đurđevik” poštuje sve svoje obaveze iz potpisanog protokola i izmiruje svoja dugovanja po pitanju koncesija. Kao rezultat toga, u narednom periodu očekujemo da potpišemo i novi višegodišnji ugovor o koncesiji, koji će na sistemski i dugoročan način riješiti pitanje koncesionih naknada” rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.
Osim izmirivanja koncesionih naknada Rudnik kontinuirano izmiruje i svoje obaveze po pitanju doprinosa za zdravstveno osiguranje.
„Zahvaljujući ovom odgovornom odnosu Rudnika i poštivanju potpisanih reprograma, rudari i svi ostali uposlenici ovog rudnika, njih ukupno 884, imaju redovno ovjerene zdravstvene legitimacije i osiguranu zdravstvenu zaštitu na po tri mjeseca. Također, ovaj rudnik isporučuje značajnu količinu ugljena Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla za njihove potrebe i raduje nas da je i ta saradnja na zadovoljavajućem nivou”, riječi su ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefendića.

„Zahvalni smo Vladi i premijeru Tuzlanskog kantona za ovu današnju posjetu. To je i poruka da Vlada, iako mi nismo u njihovoj ingerenciji, vodi računa o Rudniku i njegovim radnicima. Također zahvalni smo Vladi što nam je odobrila određene reprograme, čime nam je omogućeno da u narednim mjesecima u ratama izmirimo prethodno nastala dugovanja i stvorimo preduslove za dobivanje koncesije u narednom periodu”, zaključio je direktor Rudnika Samir Hadžić i najavio nove investicijske projekte na ovom rudniku koji će zasigurno rezultirati boljim uslovima rada za rudare i kvalitetnijim poslovanjem ovog privrednog društva./Odjeljenje za informisanje Vlade TK/

Vaš komentar na članak: