Prije devet godina u Živinicama je formirana firma za proizvodnju namještaja pod nazivom SF Compani, da bi 2012.godine promjenila naziv u DEZEN, doo Živinice, na lokaciji kraj magistralnog puta u Kulićima. Direktor firme Salih Kalajac ističe kako firma sve uspješnije posluje i u poređenju sa prvim godinama postignuti su nemjerljivo bolji rezultati:

“Počeli smo proizvodnju namještaja sa samo jednim radnikom i to namještaj po mjeri naručilaca. Kako je iz godine u godinu posla bilo sve više, postepeno smo povećavali kapacitete i broj zaposlenih radnika. Uz proizvodni pogon, 2006.godine otvorili smo Salon maloprodaje namještaja. Sada slobodno možemo reći da je od 2012.godine firma zaokružena i da je Dezen doo postao brend našeg grada u serijskoj proizvodnji tapaciranog namještaja”.

Strpljivim i stručnim radom proizvodnja tapaciranog namještaja je usavršena do perfekcije, tako da osim domaćeg tržišta sve više ima potražnje i iz inostranstva. Direktor Kalajac posebno ističe značajno povećanja ukupnog prihoda u odnosu na prošlu poslovnu godinu:

“Izuzetno smo zadovoljni povećanjem prihoda, tako da do kraja ove poslovne godine očekujemo da će ukupan prihod naše firme Dezen premašiti 2,5 miliona KM, što je za oko 145 odsto više od prošlogodišnjih 1.020.000 KM. Takođe povećali smo i broj uposlenika, te od nekadašnjeg jednog radnika sada imamo respektabilan kolektiv od 50 uposlenih. Zalaganjem i trudom kompletnog kolektiva uspjeli smo pridobiti povjerenje kupaca širom BiH, ali i regiona. Mi tenutno snabdijevamo 25 salona namještaja u BiH i to tapaciranim namještajem iz naših proizvodnih pogona”.

Širenje na ostale asortimane-uskoro i proizvodnja peleta

Osim tapaciranog namještaja uspješno je osvojena i proizvodnja ostalih asortimana! “Veliki značaj pridajemo izradi namještaja po mjeri. Tu većinom spadaju ekskluzivne kuhinje koje se rade po mjeri kupca. Kupci iz cijele države dolaze u našu firmu kako bi kod nas naručili svoju kuhinju, a ove godine smo radili i opremanje nekoliko stanova u Republici Hrvatskoj. U relativno kratkom periodu uspjeli smo stvoriti dinamičan tim mladih ljudi koji izuzetno uspješno odgovara potrebama naših kupaca”, kaže nam mladi direktor firme Dezen doo Salih Kalajac.

Domaćinskim poslovanjem ove godine firma Dezen doo dio sredstava usmjerila je u kupovinu novih mašina za šivenje tapaciranog namještaja i u proširenje postojećeg proizvodnog pogona, a već iduće godine ovdje planiraju investirati u proširenje prodajnog salona na dodatnih hiljadu kvadratnih metara. Međutim, to nije jedina novost iz firme Dezen doo Živinice, a o čemu se radi direktor Salih Kalajac kaže:

“Poznato je da je kod nas velika potražnja ekološkog goriva pelet i mi trenutno pregovaramo za instaliranje pogona za proizvodnju. Time želimo zaokružiti svoj proizvodni proces, otovoriti nova radna mjesta, ali i u određenoj mjeri učestvovati u zaštiti naše ekološke sredine”./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: