Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić potpisao je Ugovor o prijenosu sredstava kapitalnoga transfera s direktorima JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” u obližnjim Dubravama Rifetom Karasalihović i JP Međunarodna zračna luka Mostar Marinom Raspudićem.

Na temelju zahtjeva ovih javnih poduzeća i na temelju odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine osigurana su sredstva za dogradnju i unapređenje infrastrukture oba aerodroma u iznosu od 2.000.000 KM za svaki aerodrom.

Navedena sredstva će se u skladu sa odlukom iskoristiti, između ostalog, za kapitalna ulaganja za projekt rekonstrukcije i dogradnju zgrade putničkog terminala sa pratećom infrastrukturom, kada je u pitanju Aerodrom Tuzla, te za proširenje platforme, izradu projektne dokumentacije, opremu za prihvat i otpremu zrakoplova, sanaciju manevarskih površina, te izgradnju Cargo objekata, kada je u pitanju Aerodrom Mostar.

Kako je istakao ministar Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena sredstva od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj zrakoplovne infrastrukture u Federaciji BiH, te kao takva ne opterećuju Budžet FBiH i porezne obveznike. Također je naglasio kako je jedan od ciljeva Ministarstva ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu u FBiH kako bi se ponudila kvalitetna razina usluge te kako bi aerodromi u Federaciji BiH bile još konkurentnije aerodromima u okruženju i regiji.

Direktori oba aerodroma su naglasili da ih raduje dobra saradnja s ministrom Lasićem i da su navedena sredstva značajan korak u smjeru podizanja gospodarske aktivnosti u oba kantona, a i šire, te kako ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja što za rezultat ima pozitivne učinke na proizvodnju i zapošljavanje. Zaključili su da su navedena sredstva samo prvi korak u unapređenju i dogradnji aerodroma te da će omogućiti otvaranje mogućnosti za ulaganja kako institucionalnih ulagača tako i privatnih investitora, saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra prometa i komunikacija./Služba za informisanje Vlade TK/

Vaš komentar na članak: