Danas je Gradska pijaca ponudila kupcima sve ono što se tokom ljetnog perioda pripremalo na njivama i voćnjacima vrijednih seljana. Zapazili smo veoma dobru ponudu raznih prerađevina, kao što su jabukov pekmez, mliječni proizvodi, med, te voćke orasi, jabuke, kruške, ali i ono što ne uspijeva na našim prostorima.

Rasim Kozarević je iz svog kraja imao širu ponodu voća i povrća, ali i pravog bosanskog domaćeg jabukovog pekmeza.

“Jabuke su dobro rodile ove godine, imale su dovoljno sunca, tako da sam rod uglavnom koristio za proizvodnju pekmeza. Pripreljmljen je bez ikavog konzervansta ili šećera, što je kod nas vijekovna tradicija. Na otovorenoj vatri jabukov sok se satima kuha sve dok ne postigne odgovarajuću gustoću. Naše domaćice znaju napraviti mnogo lijepih slatkiša od jabukovog pekmeza, koji je uz to još i veoma ljekovit”, priča nam Rasim Kozarević.

Kod Rasima još primjećujemo čiste orahe u jezgri i ljusci, sa cijenom od 5 KM ili jezgra 18 KM po kilogramu. Kada je riječ o pekmezu kilogram staje 10 KM, a ako se uzima na više cijene su niže!

Prema onome što smo danas vidjeli na Gradskoj pijaci kod marketa Aden lako je zapaziti da je i Nova godina sve bliže, a na to nas podjsećaju ponude jelki i novogodišnji paketići!/Š.G./

 

Vaš komentar na članak: