U JU Veterinasrska stanica Živinice uspješno obavlja planirane aktivnosti. Prostorije ove ustanove opremljene su savremnim uređajima i zahvaljujući stručnom osoblju sve zadatke uspješno obavljaju. Na čelu Veterinarske stanice od nedavno je Asmir Salihović, koji ovdje radi od 2007.godine, odmah nakon završetka Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

O svakodnevnim aktivnostima i predstojećim zadacima ustanove direktor Salihović kaže:

“Aktivnosti su redovne, počev od liječenja do vještačkog osjemenivanja i cijepljena goveda od zarazne bolesti antraksa. Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa općinom Živinice organizovali smo besplatnu vakcinaciju vlasničkih i čipovanih pasa, kako bi napravili jedinstven registar pasa. Dobili smo i uputstvo na moritoring prisustva bruceloze kod goveda, što se provodi sredstvima Ministarstva spoljne trgovine i Uredom za veterinasrstvo BiH. Radićemo na dijagnosticiranju bruceloze kod ženskih grla starosti preko 12 mejseci. Taj projekat se finansira od 2012.godine sredstvima IPA fondova”.

Zahvaljujući izvozu mesa iz BiH za Tursku kargo letovima iz obližnjih Dubrava stvaraju se mogućnosti za pospješenje proizvodnje mesa među živiničkim farmerima. Prema riječima Salihovića posljednjih godina znatno je opao broj tovljenika u našim selima, ali će nakon prvih letova i izvoza mesa u Tursku biti prilike da se poveća broj mini farmi naših poljoprivrednika, gdje je uloga Veterinarske stanice Živinice značajna, sa aspekta zdrave njege i tova junadi.

Poseban značaj u radu VS Živinice pridaje se higijenskom servisu, o čemu direktor Asmir Salihović kaže:

“Higijenski servis radi punim kapacitetom i pozivam građane da se jave ako imaju nekih probelma u gradskoj zoni. Saradnjom sa građanima sveli smo broj pasa lutalica na minimum, a ovi koji se mogu vidjeti u gradu imaju ušnu markicu i nisu opasni. To su oni psi koje nismo mogli udomiti i u tom slučaju ih vraćamo na ulicu. Svi su vakcinisani protiv bjesnila”.

Iz Veterinarske stanice Živinice pozivaju građane na pogodnosti besplatne vakcinacije i čipovanja vlasničkih pasa, koje se obavlja svakim radnim danom.

Veterinarska stanica Živinice opremljena je hematološkim apratom, koji isčitava komplet krvnu sliku, a nabaviljen je i biohemijski aparat, tako da se u potpunosti otkriva dijagnoza bolesti životinja, bez čega nema kvalitetne i sigurne terapije. Ovdje rade većinu hirurških zahvata kućnih ljubimaca i drugih životinjskih vrsta. Ima i mogućnost brzih testova, kao što je kuga, urogentalni trakt i dr. Nabavljen je uređaj za ultrazvuk, sa kombinovanim svojstvima, koji je mobilan i primjenjiv na terenu, tako da se utvrđuje graviditet već nakon 27 dana, kao i bolesti reproduktivnog trakta./Š.G./

Na slici: Direktor VS Živinice Asmir Salihović

Tel.VS Živinice: 035 774-454 i 035 773-871

Vaš komentar na članak: