Konjuh: Još jedan neuspio pokušaj prodaje firme

Juče je propao još jedan pokušaj prodaje firme Konjuh. Podsjećamo da je imovina ove firma procjenjena na
52,2 miliona maraka. Ovo je bio drugi pokušaj, nakon što je i prvi bio neuspješan. Na jučerašnji termin prodaje firme, koja je ovoga puta bila jeftinija za 5 odsto, nije se niko javio.

“Zna se da su proizvodni kapaciteti i ostala imovina firme potpuno očuvani i da firma koliko toliko radi,pa uprkos stečajnom postupku očekivali smo potencijalne kupce. Ovako naša agonija i dalje se nastavlja. Konjuh se prodaje u tri posebne cjeline, koje su namjenski odvojene jedna od druge.

Prvi lot su proizvodno-poslovni objekti unutar kruga tvornice, uključujući i stalna sredstva za rad, kao što su mašine, oprema, postrojenja i sitni inventar. Ukupna cijena prvog lota je 47,5 miliona maraka.

Drugi lot je prostor Autosaobraćaja, čija je cijena oko 1,29 miliona KM, a treći je Fabrika stolica sa cijenom od oko 3,4 miliona maraka.

Međutim, veliki problem nas sindikalnih aktivista je nerješeno pitanje 50 radnika, koji su stekli uslove za penzionisanje. Zato smo predlagali da opštinska administracija  izvrši parcelisanje zemljišta, kako bi Poreska uprava mogla prodati i namiriti  svoj dio, te uplatiti penzijski staž svim zaposlenim, ali nisu pristali na ovaj naš prijedlog”,  kaže nam predsjednik Sindikalnog odbora Konjuha Mujo Gavranović.

Naredna prodaja Konjuha zakazana je za 19.februar, a kakvi će rezultati biti ostaje da se vidi. Ova poznata fabrika namještaja doživljava svoje najteže dana i pojava ozbiljnog kupac značila bi povratak na tržište namještaja i spas za mnoge nezaposlene./Š.G./

Na slici: Sindikalni aktivisti Konjuha