Danas je grupa od 52 radnika Konjuha stupila u štrajk glađu, jer se njihov problem već godinama ne rješava. O čemu se radi saznajemo od predsjednika Sindikalnog odbora Konjuha Mevludina Trakića:

“Ovih 52 radnika nemaju uvezan radni staž, kako bi se mogli penzionisati. Uzalud su mnoga obećanja, ali sve je to bila prazna priča! Hitno je potrebno uplatiti 150 hiljada KM kako bi se staž uvezao i ovi nesretni radnici ispratili u penziju. Sve dok se to ne uradi ljudi će gladovati”!

Izudin Čokić je među tom grupom koja očekuje penzionisanje, ali zbog nepovezanog staža nema izlaza, pa je zato i on stupio u štrajk glađu:

“Ovo je sramota šta nam rade. Nemamo ni zdravstvene zaštite, nikakvih primanja, odrekli smo se i otpremnine prilikom penzionisanja, sve nam obećano, ali od toga ništa. Nećemo odustati od štrajka glađu sve dok ne dobijemo čvrste garancije da će se naš problem hitno riješiti”.

Nezadovoljni radnici upiru prstom u rukovodstvo preduzeća i Vladu TK, od kojih traže uplatu 150 hiljada KM, kako bi se obezbijedili uslovi za penzionisanje 52 radnika.

U Konjuhu se nadaju da bi njemački poduzetnik Azad Behnam, koji je već otkupio značajnu vrijednost dionica firme, mogao postati spasitelj Konjuha, ali to je već druga priča i ona nema veze sa penzionisanjem pomenute grupe radnika./Š.G./

Na slici: Poduzetnik Azad Behnam i premijer TK Bego Gutić, prilikom nedavne posjete menadžmentu Konjuha

Vaš komentar na članak: