Danas se u krugu preduzeća Konjuh okupilo 52 radnika koji su stekli pravo na penzionisanje, uz pomoć Vlade FBiH. Konjuhu su odobrena kreditna sredstva sa grejs periodom od 12 mjeseci i rokom otplate 60 mjeseci. Predsjednik Sindikalnog odbora Konjuha Nevludin Trakić i član SO Ćazim Jašarević ističu da je za 52 radnika uplaćen doprinos za PIO, čime je riješen problem uvezivanja radnog staža:

“Nakon što je ovih 52 radnika steklo pravo na penzionisanje sada nas na spisku zaposlenih u Konjuhu ima 351 radnik. Bilo bi neophodno da dobijemo milion KM, kako bi pokrenuli proizvodnju u punom kapacitetu, sa ovim preostalim brojem radnika.

Narudžbe imamo i nikakav problem nije plasman proizvoda. Trenutno u manjim količinama radimo stolove, stolice i kancelarijski namještaj, po čemu nemamo premca na domaćem tržištu. Sa tim novcima za kratko vrijeme bi pokrenuli proizvodnju, velika je još uvijek potražnja za našim proizvodima, iako firma već nekoliko godina stoji.Sa pokretanjem proizvodnje mogli bi početi sa otplatiom kredita, te obaveza prema državi kroz poreze i doprinose”, ističe Trakić./Š.G./

Vaš komentar na članak: