Mali agrar: Ramizova botanička bašta

Penzioner iz Gornjih Živinica Ramiz Siočić odavno se bavi uzgojem raznih poljoprivrednih kultura, pa i voćarstvom. Od kada je prije dvije godine u mirovini ima više vremena da se posveti svom korisnom hobiju!
Na malom prostoru razvio je veliki broj kultura, od proizvodnje do prerade. Osim voćki i drugih kultura ovog podneblja, u vrtu ima stabla smokve, aronije i biljke sa dalekog istoka koja je prava rijetkost, a zove se goji, o kojoj nam Ramiz daje slijedeće objašnjenje:

“Goji je drvenasta biljka koj vodi porijeklo iz jugoistočne Azije, a Kina je najveći svjetski proizvođač goji bobica. Ova kultura naraste od 1 do 3 m visine. Plod je crvenkasta jajasta bobica do 2 cm dužine. Sadrži 20-40 sitnih sjemenki. Bobice se mogu jesti sirove ili sušene i imaju značajna ljekovita svojstva. Imam 16 stabala goji biljke i 21 stablo aronije, koja je u posljednje vrijeme sve prisutnija i kod nas”.

Vrt ili bašta Ramiza Siočića je prava botanička bašta, gdje uzgaja svo povrće, koje daje dobre rezultate. Vinovom lozom opasao je cijelu kuću i takođe je veoma kvalitetno grožđe. Posebno pažnju poklanja preradi jabuke Ramićke od koje dobiva poznati pekmez ovog podneblja.

“U toku su pripreme za gradnju sušare za voće, jer imam raznih vrsta voća. Osim biljne proizvodnje takođe imam uzgoj peradi. Najviše imam kokoši, ali i ćurki. Ipak je domaća proizvodnja najbolja”, kaže nam Ramiz./Š.G./

Na slici: Ramiz kraj stabljike aronije