Krajem školske godine, kada je povećan broj učenika završnih razreda srednjih škola, te studenata na fakultetima i višim školama, došlo je i do povećanja broja nezaposlenih na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Živinicama. Nastavljen je trend rasta osoba koje traže zaposlenje.

S krajem prošlog mjeseca na evidenciji nezaposlenih Biroa Živinice nalazi se 14.294 osobe, od čega je više od polovine pripadnica slabijeg pola-7363 žene. U odnosu na prethodni mjesec juni, krajem jula je povećan broj nezaposlenih za 139 osoba. Zanimljivo je istaći da se na spisku nezaposlenih nalazi 771 fakultetski obrazovan građanin, od čega su 481 pripadnice ženskog pola.

Prema riječima Bajre Jusića, rukovodioca Biroa za zapošljavanje Živinice više fakultetska diploma nije garancija da će se neko i zaposliti:

“Iz godine u godinu se povećava broj lica sa visokom stručnom spremom i za njih je najteže naći zaposlenje, jer se teško dolazi do novih radnih mjesta, a postojeća su popunjena. U julu imamo 465 novo prijavljenih na evidenciji, a bez posla je ostalo 135 radnika, jer im je prestao radni odnos kod poslodavaca. U toku je projkat zapošljavanja na nivou FBiH, kojim se planira zaposliti hiljadu novih radnika, ali je proces još u toku!Federalni zavod za zapošljavanje je 5.maja tekuće godine, na svojoj internet stranici (www.fzzz.ba), objavio Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva.

Jedna od mjera u okviru tog programa jeste i Sufinansiranje zapošljavanja teško zapošljivih osoba – Vaučer za posao, koja je namijenjena osobama dobi iznad 40 godina, bez obzira na radno iskustvo i stepen obrazovanja, a koje su prijavljene na evidenciju najmanje 24 mjeseca”, kaže Jusić.

Prema pomenutom projektu, Federalni zavod zapošljavanja će poslodavcu mjesečno refundirati uplaćene obračunate obavezne doprinose za sufinansiranu osobu i troškove ishrane i prevoza, a sve u iznosu od po 490 KM u trajanju od šest mjeseci. Budući da do danas nije zaposlen broj osoba predviđen ovom mjerom, konkurs je i dalje otvoren.

Jusić još istiće mogućnost za zapošljavanje po Programa javnih radova „Zajedno u obnovi“, na poslovima otklanjanja i ublažavanja štetnih djelovanja i posljedica prirodnih nesreća. Program se realizuje s ciljem zapošljavanja najmanje 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih, priotitetno sa područja Federacije BiH ugroženih prirodnom nesrećom./Š.G./

Na slici: Bajro Jusić-rukovodilac Biroa za zapošljavanje

Vaš komentar na članak: