Danas, dok je radio u svom voćnjaku u Gračanici, Zeho Zehić nije mogao a da se ne prisjeti velike nevolje koja ga je zadesila, ne njegovom krivicom, prije ravno 14 godina. Naime, tog martovskog dana 2002.godine život mu se potpuno promijenio. Teško zarađeni novac u inostranstvu želio je uložiti u biznis svog rodnog kraja, a na kraju se ispostavilo da su njegove dobre namjere uništene!

“Nepravda mi je pričinjena od strane inspektora Porezne uprave FBiH-odsijek Tuzla. Naime, 21.03.2002.godine iz vlasatite prodavnice Borik u selu Gračanici inspetkori su mi oduzeli velike količine robe, najviše vještačkih đubriva, a sve u ondašnjoj vrijednosti od oko 10,5 hiljada KM. Inspektori su bili mišljenja da moja pradavnica nije bila regiostorvano za prodaju tih vrsta roba, pa su uz đubrivo pokupili još i razna sjemena. Nakon žalbi i dokazivanja da je prodavnica registrovana i za oduzetu robu Sud je presudio u moju korist, ali Porezna uprava umjesto novca želi mi vratiti oduzetu robu. Moja tužba je uvažena i dokazanao je da sam u pravu, ali koja korist od toga, kad se tužena strana stalno žali i sve se vrti u krugu. Prodavnica je zatvorena i još mi traže da za svaku godinu uplatim po 250 KM, jer dok se ne okonča sudski spor ne mogu ugasiti firmu i troškovi se gomilaju. Žele mi vratiti robu, čiji je rok davno prošao, a sada su cijene znatno skuplje nego prije 14 godina. Za tih 14 godina sakupio sam preko 20 kg raznih odluka, žalbi, tužbi, rješenja i drugih spisa od Tuzle do Sarajeva, gdje se rješava moj slučaj”, kaže Zehić.

Zeho Zehić još i danas trpi teške posljedice pogrešene inspekcijske radnje. Posljedice nisu samo materijalne nakon oduzimanja robe, već i duševna bol i narušeno zdravlje. Ima li kraja ovom neobičnom sporu, u kojem je pravda na strani oštećenog Zehića!?

“Smatram da ni sadašnja tržišna vrijednost privremeno oduzete robe ne može nadoknaditi ogromnu štetu koja mi je pričinjena, s obzirom na dugogodišnji proces koji traje u ovoj pravnoj stvari. U međuvremenu sam postao i sto posto invalid, šo je i uzrokovano ovim postupkom. Iz postojeće dokumentacije se može lako utvrditi da mi je roba oduzeta nelegalno, da sam praktično opljačkan, a da za to niko ne odgovara! U BiH sam donio novce koje sam godinama štedio u inostranstvu i sve mi je upropašteno zato što nisam dao “inspekcijsku kovertu”. Naučio sam pošteno raditi, legalno i to u vrijeme kada je oko mene radilo desetak nelaegalnih trgovina i svi su bolje od mene prošli. Ne zanima me vraćanje one iste robe koja mi je oduzeta, jer bi mi dodatno povećala troškove oko njenog uništenja na odgovarajući način, jer više nije za upotrebu”.

Kada će se okončati neobičan slučaj Zehe Zehića još niko ne može prognozirati. Hoće li “pravda biti spora, a dostižna” u slučaju oštećenog Zehe Zehića ostaje da se vidi, ali do kada, pita se naš sagovornik!?/Š.G./

Na slici: Zeho Zehić kraj vrata zatvorene radnje prije 14 godina

Vaš komentar na članak: