Posljednjih godina u industrijskoj zoni Novi Grad izgrađeno je, ili su radovi u toku, na desetine novih poduzetničkih objekata i firmi. Već postoje i uspješno rade određeni proizvodni pogoni i trgovinske firme, a prolaznicima oči bode nova autobusna stanica sa 11 perona i preko 6,5 hiljada kvadrtatnih metara prostora.
Objekat je kraj magistralnog puta i međugradski autobusi ne bi gubili mnogo vremena prilikom skretanja na stanicu, kao što je to slučaj sada, gdje međugradski autobusi dangube i koče saobraćaj u gradu, dok ulaze i izlaze na sadašnju lokaciju autobusne stanice.

Vlasnik ovog i još nekoliko objekata uz autobusnu stanicu je Teufik Selimović, koji o svojim poduzetničkim problemima kaže:

„Ja sam osim autobusne stanice ovdje još izgradio motel, tržni centar, te druge prateće objekte, kao što je servis motornih vozila i prodavnica rezervnih dijelova za kamione. U okviru ovih objekata je i moderno sklonište za razne namjene, sa sviše od 650 kvadratnih metara. Zemljište za halu za skladištenje kupio sam od općine 2005.godine, a ostalo od Ktours Krajinović 2010.godine. Objekti su dovršeni do kraja 2012.godine i dobio sam upotrebnu dozvolu za tržni centar. U pomenutim objektima koje sam izgradio zaposlilo bi se 150 radnika, od čega bi bilo 50 ratnih vojnih invalida, ali nisam dobio upoitrebnu dozvolu za objekte koje sam gradio. Prisiljen sam pravnim putem tražiti otvaranje objekata i advokati koje sam angažovao su optimisti. Ipak, ovo je od koristi našoj lokalnoj zajednici i od velike koristi je zaposlenje navedenog broja radnika, posebno u vrijeme kada je do posla sve teže doći“!

Prioritet zaposlenje novih 150 radnika

Prema riječima vlasnika izgrađenih objekata u Novom Gradu, Teufika Selimovića, vjeruje novim općinskim vlastima, da će do otvaranja objekata i zaposlenja novih radnika ipak doći:

„Na osnovu postignutog u ovoj godini optimista sam. Ipak je više u infrastrukturu grada učinjeno za ovu 2015.godinu nego deset prethodnih, a evo i zašto? Rješen je višegodišnji problem raskrsnice Ciljuge, dovršen je Bulevar i još nekoliko važnih komunikacija.Nisam zadovoljan sa raspodjelom budžetskih sredstava koja nisu išla u pravom smjeru, jer su ulagana u pogrešne projekte koji ne donose koristi, kao štu su jezera, te razne donacije. Kako je krenulo, mislim da će općinske vlasti vrlo brzo dovesti nas u mogućnost da ovdje zaposlimo 150 ljudi. Trenutno je firma pod hipotekom i ne možemo servisirati milionsko kreditno zaduženje, pošto investicija iz 2012.godine još nije stavljena u funkciju za koju je namjenjena. Općina je napravila izmjenu regulacionog plana na štetu pomenutih objekata.Ukoliko ovi objekti nisu potrebni našoj lokalnoj zajednici nisu ni meni“!

Firma Teufika Selimovića za sada se bavi prodajom rezervnih dijelova za kamione pod nazivom je Tesel Prom, još se bavi transportom roba, prodajom šljunka i uslugama građevinskih mašina. Ali, bez otvaranja i stavljanaja u funkciju autobusne stanice upitno je i otvaranje već izgrađenog motela, kao i drugih pratećih sadržaja!/Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: