Oaza dobrih slatkiša i ćevapa

Među brojnim radnjama kombinovanim za konzumaciju slanih i slatkih jela, kao i raznih napitaka, izdvaja se Oaza u Drugoj ulici. Vlasnik Oaze Musin Memiši, zv.Musa, koji je ovdje otvorio radnju u vrijeme dok je to bila Druga krajiška ulica, poznatija kao “korzo”.

“Radnju sam otovorio u Živinicama 1980.godine i bilo je veoma dobro, mnogo posjećana od naših sugrađana. Međutim, kako se grad širio i razvijao centar se preselio u sadašnju Ulicu Alije Izetbegovića, tako da je posjeta našoj radnji znatno smanjena. Ipak, naše stare mušterije nas ne zaboravljaju, jer znaju gdje mogu konzumirati lijepe ćevape, bureke, razne kolače, kao baklave, hormašice, šampite, tulumbe i ostalo što je u našoj tradiciji. Ovih ljetnih mjeseci je više gostiju, gdje uz navedeno, mogu da se rashlade kvalitetnim sladoledom ili voćnim sokvima”, kaže nam Musa, koji je u ove naše krajeve došao iz Tetova u Makedoniji.

Zanimljivo da je Musa prvo otvorio radnju u Đurđeviku 1965.godine, ali, kako kaže, radi školovanja djece približio se centru grada:

“Imam troje djece, koji su uspješno završili svoje školovanje i zaposlili su se.Istina, nisu u Živinicama: dvoje se vratilo u Tetovo, a jedan sin mi je u Njemačkoj, tako da se povremeno posjećujemo.Šta se može, svi dijelimo istu sudbinu u vrijeme kriznih vremena”.

Musa sa suprugom Sirijom svakodnevno nudi kvalitetna jela i pića gostima, ali najviše vole kada im u goste dođu najmlađi sugrađani. Tako su ovih dana u posjetu stigli mališani iz PU Mery Isabel, a domaćini su ih lijepo počastili sladoledom. Uskoro će uslijediti poziv za novu posjetu tokom ljetnih dana!/Š.G./